Внучката на Радой Ралин събра любими негови стихове в „Късно откритие“

Внучката на Радой Ралин събра любими негови стихове в „Късно откритие“

Сподели

„Късно откритие“ е името на книгата, която събира най-доброто от поезията на Радой Ралин. Селекцията на съдържанието е дело на внучката му София Стоянова-Донева.

Томчето излиза по повод 100-годишнината от рождението на сатирика

“Докато ги четях, открих няколко признака, по които да си “взимам” стиховете. Набелязвах по-интересни словосъчетания и сентенции. Виждах актуални теми, над които е разсъждавал.“, споделя за „24 часа“ Донева.

София е на 27 години. От няколко години е мениджър в колцентър. В момента подбира произведенията за следващия си съставителски проект – антология на български поети от Възраждането насам. Книгата ще

включва обзор на най-изявените творци в родната ни литература в продължение на повече от 200 години

“Правя всичко това, без да имам филологическо образование, но го работя с много любов и уважение към българската култура”, обяснява благородното си начинание София.

Когато е на 15 години, София на един дъх прочита юбилейния том с поезия на Радой Ралин от 1984 г. Тогава си харесва няколко стихотворения:

“Неосъзнати неща”, “Огледалото”, “Зимно утро с лично щастие”

Впечатляват я и няколко стиха и цитата: “Каквото и да значиш, не можеш с двата крака едновременно да крачиш”, “Щастието затова е хубаво, защото никога не те преследва”, “Споменът е шепа пепел” и др.

“Представях си тези стихове в съзвучие един с друг. Дълго време след това фрагменти от тези произведения са ме съпровождали в живота и са ми давали различна гледна точка”, казва София.

През 2018 г. пресмята, че до 100-годишнината на Радой Ралин остават 4 години

Решава да отбележи това събитие, като състави поетична стихосбирка с любимите си негови творби, и започва да работи по този проект. Слага заглавието “Късно откритие”. Така се казва едно от стихотворенията в книгата. Харесва го и защото то не се повтаря с други книги в българската литература.

 

Актуално

Избрано за вас