Мултикултурен празник на русенска сцена с Яна Готхайл и Кай Шумахер

Мултикултурен празник на русенска сцена с Яна Готхайл и Кай Шумахер

Сподели

Цигуларката Яна Готхайл и пианистът Кай Шумахер представят селекция от творби на американски автори на сцената в Русе. Събитието е част от международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

фотокредит: Петър Стаменков / кадър от откриването на фестивала

Програмата включва селекция от американски автори и музика в широкия диапазон от Гершуин до Глас и Либерман.

„Публиката да очаква изключително много изненади, романтика, екшън, но най-вече се надявам да има добро настроение. Най-интересното на тази програма е, че за всеки ще има по нещо“. Това каза родената в Русе Яна Готхайл, цитирана от БТА. Тя е и възпитаничка на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в крайдунавския град. Двамата с Кай Шумахер работят заедно от 2006 година.

Концертът е в неделя, 19 март, в Доходното здание на крайдунавския град.

Международният фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе ще продължи до 2 април. Музикалният форум предлага на публиката 27 събития, представени от седем оркестрови и 11 ансамблови програми, два оперни спектакъла и хоров концерт. Има и седем съпътстващи събития. Сред тях изложби на Николай Бузов и Юлиан Табаков, визуално-музикален пърформанс и представяне на книгата на Лазар Николов „Разказ за преживяното“.

62-ото издание на музикалния фестивал бе открито преди два дни със световна премиера на музиката към балета „Калиопа“ на Емил Табаков.

Сред българските премиери в програмата е операта „Лето 893“ от Парашкев Хаджиев, постановка на Държавна опера – Русе. Ще гостува и спектакълът на Пловдивската опера „Чичовци“ от Лазар Николов. На фестивалната сцена гостуват Софийската филхармония с диригент Георги Димитров и Симфоничният оркестър на БНР, воден от своя главен диригент Марк Кадин. Радиооркестърът вече представи програмата си от концерта на 10 март в столичната зала „България“, в който солистка бе перкусионистката Виви Василева.

Сред чуждестранните гости са световноизвестният струнен квартет „Ебен“ и британският вокален ансамбъл „The Queen Six“.  Активно във фестивалните дни ще се включи и цигуларят Светлин Русев.

Актуално

Избрано за вас