Рут Колева като фотограф на „Дис/Хармонии“

Рут Колева като фотограф на „Дис/Хармонии“

Сподели

Певицата Рут Колева показва нова страна на артистичните си заложби. Този път тя застава от другата страна на камерата. Фотографската й изложба, озаглавена „Дис/Хармонии“, ще бъде открита на 5 април в столичната галерия Credo Bonum.

Новото си амплоа соул изпълнителката представя кратко

„От моя списък с неща, които винаги съм искала да направя, но не съм имала време (или смелост) да постигна“.

Певицата споделя, че на бебешкия си прощъпулник взела микрофон и фотоапарат – история, поддържана от нейната майка, в която Рут признава, че се съмнява.

„Въпреки това страстта ми към фотографията е почти толкова дълга, колкото и тази към музиката“, добавя тя.

Колева припомня за

скандала, който се завихри, след като засне фотосесията на паметника на загиналите

в Априлското въстание в Перущица. Заради голямото недоволство, което предизвика срещу себе си и сигнала до прокуратурата, Колева направи дарение за почистването на монумента.

„След миналогодишното фиаско около един паметник реших, че искам (занапред) да споделям гледната си точка не пред обектива, а зад него“, казва още Рут Колева.

Изложбата ще покаже

истории и снимки, събирани от нея през последните 10 години

Фотография, пропита с чувство за хумор и усет към скрития ежедневен абсурд.

Фотографиите са заснети с цифров и аналогов апарат. Подбрани са кадри от Виетнам, Америка, Мексико и Япония не заради екзотиката на непознатата дестинация, а защото в тях Рут е разпознала смисъл и връзка.

Намерила е странни аналогии между различни визуални елементи

„Рут Колева снима лицата на обикновените хора в привидно-ежедневни ситуации. Зад тях е скрит проницателен психологичен поглед. Сякаш самата тя успява да види отвъд снимката, смисъла на житейската ситуация, да я разбере и да достигне до онова, което е най-важното, до човека.“, гласи анонсът за предстоящата изложба.

Фотокредит водеща снимка: ruthkolevaofficial

Актуално

Избрано за вас