Учени кръстиха пеперуда на злодей от „Властелинът на пръстените“

Учени кръстиха пеперуда на злодей от „Властелинът на пръстените“

Сподели

Учени кръстиха нов вид пеперуди на злодея Саурон от  „Властелинът на пръстените“, пише BBC. За тези, пропуснали поредицата, споделяме, че това е Властелинът, олицетворение на злото, който иска да си върне последния пръстен, за да се материализира отново в човешко тяло и да унищожи света на хората.

Експертите се спират на името Саурона, защото черния кръг върху оранжевите крила

на насекомото им напомнят всевиждащото око, описано в книгите на Толкин.

Саурона вече обитава Природонаучния музей в Лондон. Снимка: PA Media

От Природонаучния музей в Лондон се надяват нестандартното име да привлече по-голямо внимание към вида и да спомогне за повече проучвания около произхода му.

Два вида пепруди са добавени към семейството на Саурона –

триъгълната Саурона и Саурона Ауригера, но се очаква броят им да се разрасне в скоро време.

Името е избрано от д-р Бланка Хортас, куратор на секцията с пеперудите в музея. Тя е част от международния екип от 30 учени, който описва новото семейство в статия за научното издание  Systematic Entomology.

Саурона не е първото  животно, кръстено на Властелинът от фентъзи епоса на Толкин. Всевиждащото огнено око на злодея е вдъхновило наименования за буболечки, жаби и динозаври.

През февруари New Line Cinema и Warner Bros. обявиха многогодишна сделка за разработване на нови продукции, базирани на фентъзи бестселърите „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“.

Актуално

Избрано за вас