Spotify ще монетизира не само слуха, но и очите ни

Spotify ще монетизира не само слуха, но и очите ни

Сподели
Spotify ще монетизира не само слуха ни чрез персонализирани плейлисти – компанията се насочва и към съдържание за очите на милиони потребители по света. Стрийминг платформата
обяви, че
е на прага на най-голямата си промяна от десетилетие насам
Или “редизайн, който ще превърне приложението, започнало като пространство за слушане на музика, в приложение, което включва видео”. 
Tова прилича на поредния опит на едно приложение да “канибализира” конкурентите си по начина, по който Instagram го направи със Snapchat, пише profit.bg. Но въпреки че тoзи ход звучи като опит на Spotify
да взаимства от бизнес модела на TikTok,
анализаторите смятат, че планът вероятно е друг.
Вместо да вкарва безкраен поток от съдържание в телефоните на потребителите, Spotify  е създадена да им осигури достъп до ново съдържание, което те биха харесали и запазили в плейлистата си. Или поне биха се ангажирали с него за известно време.

Spotify посочва, че разполага с данни, според които

потребителите се превръщат в “отдадени фенове“, ако дадено съдържание има визуализация

Затова платформата, която и досега даваше възможност за видеоклипове към песните и подкастите, въвежда редизайн. Той ще изведе визуалното съдържание на преден план.

Подобен ход, обясняват от Wired, може
да помогне на Spotify да се открои на фона на конкурентите си
на пазара на аудио стрийминг.  И това се случва в момент, в който пазарът на стрийминг услуги е в процес на трансформация. Той е достигнал точка на насищане и дялът на Spotify бавно, но устойчиво намалява, въпреки че платформата остава най-популярната услуга в сектора. През последните месеци на 2022 г.
тя добави 33 милиона активни месечни потребители
и отбеляза ръст на приходите си от 18% на годишна база, като подкастите са основният ѝ източник за приходи от реклама.
Spotify инвестира стотици милиони долари в подкасти, включително в сделка с Джо Роган, за която се твърди, че е на стойност над 200 млн. долара.  Компанията очаква подкастите да имат по-висок марж на печалба от музиката, така че преориентацията на приложението към визия, която ще наблегне на видеосъдържанието, изглежда неизбежна, категорични са от Wired.
Фотокредит: Pixabay

Актуално

Избрано за вас