The Film Foundation на Мартин Скорсезе възражда стари ленти в онлайн платформа

The Film Foundation на Мартин Скорсезе възражда стари ленти в онлайн платформа

Сподели

The Film Foundation на американския режисьор Мартин Скорсезе е организация с нестопанска цел, която Скорсезе създава през 1990 г. с цел опазване на филмовото наследство. Тази година, той лансира новата си платформа за онлайн стрийминг.

Прожекционната виртуална „зала“ на Film Foundation е с безплатен достъп от 9 май тази година със специална прожекция на филма на Майкъл Пауъл и Емерик Пресбургер „Знам къде отивам!“ (“I Know Where I’m Going!“) – истинска класика на следвоенното кино. Всеки филм, реставриран от Film Foundation и Националния американски архив, е достъпен в рамките на 24 часа. Новите филми ще бъдат на разположение всеки втори понеделник от месеца.

В прессъобщението се споменава, че:

„зрителите ще изпитат вълнението на събитие на живо, с въведения и разговори с режисьори и архивисти, предоставящи вътрешен поглед към процеса на реставрация“.

Приниципът на прожекции е:

„с предварително уговорен час, като прожекциите започват в определен час и са достъпни за ограничен период от време, за да се съберат максимално много зрители, приницп, който я отличава от другите възможности за стрийминг в останалите платформи„.

Стивън Спилбърг ще представи 4K реставрация на „Гигант“, тъй като TCM разширява партньорството си с The Film Foundation

Скорсезе казва:

„Очакваме с нетърпение да направим тези прекрасни възстановки достъпни за широка публика. Много от тези прожекции ще включват рядко виждани реставрирани филми, като аз и други режисьори ще споделим защо тези филми са важни, как са повлияли на живота ни и защо е изключително важно те да бъдат запазени.“

Маргарет Боде, изпълнителен директор на Филмовата фондация, казва:

„Благодарни сме на Oracle и DelphiQuest, че направиха това възможно, и сме развълнувани да споделим тези реставрирани филми с нови зрители. Залата за прожекции напълно съответства на мисията на фондацията и ние нямаме търпение да се свържем с хората по света, които обичат киното.“

Филми, показани до момента са  „Пътят“ („La Strada“), класиката на неореалистичното кино от 1954 г. на Федерико Фелини, „Мулен Руж“ на Джон Хюстън от 1952 г. и двойна прожекция на филми ноар от 1945 г. – „Обиколка“ (реж. Едгар Г. Улмър) и „Преследване“ от 1946 г. (реж. Артър Д. Рипли).

Декемврийската програма включва „Забранен Рай“ (1924) на Ернст Лубич, Lions Love (… and Lies) (1969) на френската режисьорка Аньес Варда и Losing Ground (1982)  – написан и режисиран от Катлийн Колинс, вдъхновен от реални автобиографични факти за нейния живот. Това е и първият пълнометражен филм, режисиран от афроамериканка от 20-те години на миналия век насам, и печели първа награда на Международния филмов фестивал във Фигероа, Португалия.

Линк към платформата: https://www.film-foundation.org/

Актуално

Избрано за вас