3D сканиране показва „Титаник“ както никога досега

3D сканиране показва „Титаник“ както никога досега

Сподели

Детайлно 3D сканиране на най-известния потънал кораб в света – „Титаник“, показва плавателния съд както никога досега.

Корабът, вдъхновил режисьора Джеймс Камрън да създаде един от най-романтичните филми на нашето време, лежи на 3800 метра под водата – на дъното на Атлантическия океан.

За извършването на първото подобно дигитално изображение на Титаник изследователи, за които BBC разказва, са извършили дълбоководно картографиране.

Технологията предоставя уникален 3D изглед на целия кораб, който позволява той да бъде видян така,

сякаш водата от океана е източена.

Контролирани дистанционно подводници са прекарали над 200 часа в обследването на дължината и широчината на потъналия кораб. Те са направили над 700 000 снимки от всеки ъгъл, създавайки точна 3D реконструкция.

Учените се надяват, че това ще предостави по-голяма яснота относно за това какво се е случило с пътническия лайнер, който потъва през 1912 година.

Над 1 500 души загиват, след като корабът се сблъсква с айсберг по време на първото си плаване от Саутхамптън до Ню Йорк.

„Все още има въпроси, основни въпроси, на които трябва да се отговори“,

казва Паркс Стивънсън, анализатор на „Титаник“, пред BBC News.

Той заявява, че методът е „една от първите големи стъпки към насочване на историята на „Титаник“ към изследвания, основани на доказателства, а не на спекулации“.

След откриването на останките през 1985 г., „Титаник“ е проучван обстойно. Той обаче е толкова голям, че в мрака на океанските дълбини камерите могат да покажат само части от разлагащия се кораб, но никога и целия.

Новото сканиране показва пълната картина.

Носът и кърмата са разделени на около 800 м. Огромно поле от отломки заобикаля разбития кораб.

Сканирането е извършено през лятото на 2022 г. от Magellan Ltd – компания за дълбоководно картографиране. Съпрудници са Atlantic Productions.

Скоро ще бъде направен и специален документален филм.

 

Герхард Сайфърт от Magellan, който отговаря за планирането на експедицията, казва, че това е най-големият проект за подводно сканиране.

„Дълбочината от близо 4 000 метра е предизвикателство, а на мястото има и различни подводни течения. В същото време, ние нямаме право да докосваме нищо, за да не увредим останките. Другото предизвикателство е, че

трябва да заснемем всеки квадратен сантиметър, дори и безинтересните части, като полето с останки“.

Сканирането показва както огромните размери на кораба, така и някои миниатюрни детайли, като серийния номер на едно от витлата. Носът, който сега е покрит със сталактити от ръжда, може да бъде разпознат веднага, дори и 100 г. след потъването.

Кърмата обаче представлява една метална бъркотия.

Тази част от кораба се откъсва, когато той се забива в океанското дъно.

В заобикалящото Титаник поле от останки са разпръснати най-различни неща, в това число метални конструкции, статуи и неотворени бутилки шампанско. Има и множество лични вещи, сред които десетки обувки.

Анализаторът Стивънсън заявява, че е бил „поразен“, когато за първи път е видял новите снимки.

„Това ви позволява да видите корабокрушението така, както никога не можете да го сторите от подводница например. Да го разкриете в неговата цялост, контекст и перспектива“, казва той.

Всичко това може да даде нова представа за това какво се е случило с „Титаник“ в онази фатална нощ на 1912 г.. Историците обаче са наясно, че времето тази морска катастрофа да бъде разгадана изтича.

Сканираните изображения обаче сега „замразяват“ кораба във времето и ще позволят на експертите да се съсредоточат върху всеки малък детайл. Надеждата е, че „Титаник“ все още може да разкрие своите тайни, заклюва BBC.

Фотокредит: Atlantic Productions

Четете още: 

Къде е скрито кучето в шедьовър на ранния Пикасо

Търг за милиони: Продават син диамант, напомнящ за „Сърцето на океана“ от Титаник

„Аватар“ стана четвъртият най-касов филм в историята

Актуално

Избрано за вас