Николай Василев представя „Ваклуш“ в родния си Казанлък

Николай Василев представя „Ваклуш“ в родния си Казанлък

Сподели

„Ваклуш“ е повече мисия, отколкото филм“, казва режисьорът Николай Василев, който ще представи документалната лента в родния си Казанлък.

Прожекцията е на 13 юни в Дома на културата “Арсенал” в Града на розите. Входът е свободен.

Документалният филм е сниман в периода между 1998 и 2022 г. и представлява разказ за житейския път и идеите на духовния водач и учител Ваклуш Толев.

“Срещнах се с него, когато бях на 21 г., за първа година в Нов български университет, заведоха ме на една негова лекция в София. Това беше периодът ми, в който си задавах екзистенциални въпроси за живота и търсех отговори”, разказа Николай Василев пред БТА.

Той посочи, че личността на Ваклуш Толев веднага е провокирала интереса и любопитството му и моментално го е избрал за персонаж за филм.

“Чел съм всякаква религиозна литература, но

никога не бях виждал подобен човек, от когото извира жива духовност

Впоследствие разбрах, че на 21 години той е влязъл в затвора, където са се родили голяма част от идеите му – че няма страдание, има развитие, че няма зло, а нееволюирало добро, че човекът е Бог в развитие. Бях впечатлен, че в “ада на земята” човек може да каже, че няма страдание и реших, че искам повече хора да се запознаят с неговите идеи”, обясни режисьорът.

Духовното преживяване „Ваклуш“

Той посочи, че филмът няма сценарий. Необходимо е било натрупване на много факти, защото Ваклуш Толев не прави много неща, които са интересни за камерата.

“За да има динамика, трябваше да натрупам много различни ситуации,

тук има “екшън”, но той е в съзнанието”,

отбеляза Василев.

Започнал е да проекта сам с камера на университета, а впоследствие работи с няколко оператори по заснемането му.  “Разнороден е, снимали сме с различни камери в продължение на почти 20 години и като качество той носи белезите на времето”, каза още Николай Василев.

Продукцията е създадена изцяло с доброволчески труд.

Автор на музиката е Теодосий Спасов, съдействали са и от Софийската филхармония.

Николай Василев посочи, че към документалния филм “Ваклуш” има интерес. Освен в България, той е поканен за прожекции в Германия, Италия, Австрия, както и в Канада и Южна Африка.

“Предстои едно пътуване на идеите на Ваклуш Толев по целия свят”.
Фотокредит: Николай Василев

Актуално

Избрано за вас