„Времеубежище“ свърши в първия ден на панаира, хората се записват за копия

„Времеубежище“ свърши в първия ден на панаира, хората се записват за копия

Сподели

Върволица от хора се извива пред шатрата на издателство „Жанет 45“ в първия ден на пролетния панаир на книгата пред НДК. Книгата на Георги Господинов „Времеубежище“, която спечели престижната награда „Букър“, свърши.

Развълнувани читатели оставят телефонните си номера на щанда и записват имената си в списък с желаещи да се доберат до копие от наградения роман.

Междувременно има още няколко екземпляра от „Физика на тъгата“ и „И всичко стана луна“, и още няколко от книгите на автора.

В сряда, Господинов ще е на панаира в София, за да подписва „Времеубежище“ и да разговаря с читатели. Още от сега настроението на щанда е приповдигнато. Чуват се коментари, че районът ще трябва да се отцепи, интересът е лавинообразен.

В същата вечер националната телевизия ще излъчи филма „Георги Господинов в убежището на времето“, посветен на Господинов и преводачката Анджела Родел.

Преди два дни книгата бе представена и в превод на румънски език по време на Международния панаир на книгата в Букурещ.

В следващите шест дни – до 4 юни, включително, 14 000 заглавия очакват своите читатели на Пролетния панаир на книгата.

Общо 144 са издателствата, които удобно са се настанили в белите шатри в парка пред НДК. А плануваните събития с автори в следващите дни са над 80.

Книгите дават възможността да бъдем в точното време на точното място

„Книгата не е просто прозорец към света. Казват, че книгите не могат да променят света. Книгите обаче могат да променят хората, а хората могат да променят света“, каза служебният министър на културата Найден Тодоров при откриването на панаира по-рано.

Четете още:

Георги Господинов за „Букър“: Когато казаха името ни, попитах „Истина ли е, нали чухме добре?“

Георги Господинов: Написах книгата с трийсетте букви на кирилица

„Времеубежище“ донесе „Букър“ на Георги Господинов

От „Букър“ до „Оскар“: бг следата в световното изкуство

Актуално

Избрано за вас