„Световен театър в София“ събира топ продукции от Германия, Италия и Великобритания

„Световен театър в София“ събира топ продукции от Германия, Италия и Великобритания

Сподели

Топ продукции от Италия, Германия и Великобритания влизат в афиша на 17-ото издание на Световен театър в София 2023.

Събитието ще се проведе между 4 и 24 юни в София

Акценти в него са ексклузивните гостувания на спектаклите „Да яздиш облак” на Раби Мруе, „Любов” на Пипо Делбоно и „Животът е сън” на Деклан Донелан и Ник Ормерод.

„Животът е сън” и „Любов” са най-новите сценични творби на Деклан Донелан и Пипо Делбоно.

Българската публика вече познава и тримата режисьори

Първата й среща с вълнуващия документален театър на Раби Мруе е през 2010 г. със спектакъла „В търсене на изчезналия служител”. Оттогава насам световната кариера на базирания в Берлин ливански режисьор стремглаво се развива. Той

представя свои работи в сферата на театъра и визуалните изкуства на водещи сцени по света

като Музея за съвременно изкуство МоМа в Ню Йорк, Център Помпиду в Париж, Тейт Модерн в Лондон.

В основата на спектакъла „Да яздиш облак“ е историята на брата на режисьора –  Ясер Мруе, когото ще видим на сцената

След като е бил ранен в Ливанската гражданска война и е загубил способността си да използва думи, Ясер започва да снима видеоклипове. Прожектирани на сцената, те се сливат с неговия разказ за спомените му в една субективна картина на политическото развитие в Ливан.

„Да яздиш облак“ (4 юни, „Топлоцентрала“) въвлича в сложна мрежа между памет, фикция и политическа реалност.

„Любов“ на Пипо Делбоно ще бъде представен на 8 юни от 19:30 ч. на сцената на Сатиричния театър. Зрителите получават

покана за поетично, театрално-музикално пътешествие с отправна точка Португалия

– страна, потопена в образи на силна меланхолия, с език и музика, наситени с фина мекота. Въздействащото звучене на фадо експлодира в енергичните изблици на певците, а хипнотичният глас на Делбоно изпълнява стихове на един от най-големите поети на ХХ век. Спектакъл, възпяващ любовта като изживяване, което кара струните на сърцето да вибрират и при най-малкото докосване.

На 15 юни в Народен театър  ще можем да видим най-новата продукция на  тандема Деклан Донелан и Ник Ормерод „Животът е сън”.

Тя е реализирана съвместно с Националната компания за класически театър в Мадрид

Веднага след гостуването си на Световен театър в София „Живоът е сън” ще бъде представен на един от най-големите театрални фестивали, този в Единбург.

Българската публика познава вече техни постановки, постигнали широко признание заради  съвременните интерпретации на класическата драматургия и високо актьорско майсторство.

И до днес се помни първото им гостуване в София през 1987 г. с „Дванайсета нощ“ от Уилям Шекспир,

а след това през 1994 г. с „Както ви харесва“, представен на сцената на Народния театър. През 2008 г. Международният театрален фестивал „Варненско лято“ и платформата „Световен театър в София“ показаха френската им постановка на „Андромаха“ от Расин.

Този път те предлагат своя прочит на емблематичната пиеса на Калдерон от 17. век със заложените в нея теми за свободната воля, съдбата и мистериозността на живота.

Платформата „Световен театър в София“ е част от Календара на културните събития на Столична община на 2023 г. Билети от 1 май на касите и сайтовете на театрите-домакини.  

Актуално

Избрано за вас