Писателката Здравка Евтимова взе „Цветето на Хеликон“

Писателката Здравка Евтимова взе „Цветето на Хеликон“

Сподели

Писателката Здравка Евтимова е тазгодишният носител на наградата „Цветето на Хеликон“ за романа си „Резерват за хора и вълци“.

Нагрдата „Цветето на Хеликон“ се дава по традиция от веригата книжарници в чест на Световния ден на книгата и авторското право – 23 април и няма финансово измерение. Пластиката на Стрелицията – символ на наградата, се получава за книга, реализирала най-големи продажби досега. Не се решава от жури, а от читателския избор.

Тази година безапелацонен лидер, с около

1000 повече продадени екземпляри пред всички останали, е романът „Резерват за хора и вълци“

на Здравка Евтимова.

Досегашни носители на „Цветето“ са Виктор Пасков, Боян Биолчев, Алек Попов, Захари Карабашлиев. Писателите Калин Терзийски, Михаил Вешим, Иво Сиромахов, Недялко Славов също са сред носителите. „Цветето“ са получавали Милен Русков, Катерина Хапсали, Георги Господинов, Теодора Димова, Георги Мишев.

Миналата година „Орлето на Хеликон“ за нова българска проза отиде при Костадин Костадинов за романа му „Ловецът на пеперуди“, припомня lira.bg.

Призът за най-продавана книга ще бъде връчен на Евтимова тази вечер в столичния „Хеликон Витоша“.

Към церемонията по награждаването ще се присъединят и ученици от водещи гимназии в София, участници в семинар по творческо писане на поезия.

6 заглавия в надпревара за роман на годината

В романа „Резерват за хора и вълци“ авторката разказва за живота на българските роми. Действието се развива в радомирския квартал „Старо село“. А до ромската култура Здравка Евтимова разказва, че се е докоснала лично, докато е преподавала английски език в училище с преобладаващи ученици от малцинствата.

 

фотокредит: Светлозар Желев

Актуално

Избрано за вас