Бившият директор на Лувъра на съд за трафик на антики

Бившият директор на Лувъра на съд за трафик на антики

Сподели

Бившият директор на Лувъра – Жан-Люк Мартинес, е с обвинения за съучастие в трафик на антики от Египет. Тази седмица френският апелативен съд потвърди обвиненията срещу него, предават медиите в страната.

Мартинес, който беше начело на най-известния музей на Франция от 2013 до 2021 г., беше подведен под отговорност за „съучастие в измама“ през май 2022 г.. А също и за пране на пари и „подпомагане“ на покупката на артифакти, свързани с

мащабна мрежа за трафик, която е обект на разследване

от години. Френските власти подозират, че контрабандната мрежа е продавала изкуство и реликви на музеи и галерии по целия свят. В това число и за клона на Лувъра в Абу Даби между 2014 и 2017 г.

Бившият колега на Мартинес – кураторът и археолог Жан-Франсоа Шарние, също е обвинен за съучастие в мрежата. Очаква се двамата да обжалват решението на Апелативния съд през Върховния съд, твърди Льо Монд.

Когато през пролетта на миналата година двамата за първи път бяха подведени под отговорност, артистичните среди в Париж буквално се разтресоха. Мартинес, който в момента изпълнява ролята на официален

посланик за Франция за международното сътрудничество

в областта на културното наследство, беше посветил кариерата си на спасяването на изкуство в конфликтни и военни зони. Той е и автор на доклад, който Франция представи пред ЮНЕСКО, опитващ нови стратегии за противодействие на ограбването и съсипването на културно наследство.

През ноември 2022 г., след ново разглеждане на доказателствата срещу Мартинес, обществен обвинител поиска обвиненията срещу него да паднат. Решението на обвинителя беше прието като знак, че бившият директор на Лувъра погрешно е бил подведен под отговорност по случая. Според френската правна система, повдигнато обвинение не означава непремено, че подведеният под отговорност ще бъде изправен на съд. Причината е, че специално назначен по случая магистрат може да свали обвиненията във всеки етап от разследването. Решението на апелативния съд от изминалите дни обаче намалява тези шансове.

Според Льо Монд, цялата сага е започнала още през 2019 г. Тогава полицията е започнала да изпитва

съмнения относно произхода на египетска каменна плочка,

на която е нарисуван фараон Тутанкамон. Въпросната плочка е била придобита именно от клона на Лувъра в Абу Даби, който към онзи момент още не е бил отворен. В същото време, заради позицията му на директор на Лувъра, Мартинес е бил председател на съвместната правителствена комисия, чието одобрение се е изисквало в онзи момент. То е било належащо за придобиването на всеки обект в музея. Според публикации полицията подозира Мартинес в даването на зелена светлина на няколко сделки. Те са били реализирани въпреки данните, че придобитите обекти са били обект на кражба и въпреки доказателствата, че са с фалшиви сертификати за произход.

Пред Льо Монд самият Мартинес не е коментирал решението на апелативния съд. Според адвоката му Фронсоа Артуфел обаче становището на магистратите е „неоснователно“. Той твърди също, че клиентът му не изпитва никакви съмнения, че при следващата стъпка от съдебната процедура правосъдието ще „победи“.

Актуално

Избрано за вас