В Скопие откриват сезона със спектакъл на Пламен Карталов

В Скопие откриват сезона със спектакъл на Пламен Карталов

Сподели

На 16 септември почитателите на операта в Скопие ще могат да се насладят на шедьовъра „Лидия от Македония“. Това е произведение на известния македонски композитор Ристо Аврамовски, създадено през 2001 г. Операта е приета като една от най-забележителните в историята на македонската музика. Тя е създадена е по поръчка на тогавашния Македонски народен театър.

Постановката е възложена в ръцете на директора на Софийската опера и балет Пламен Карталов. Той споделя, че историята вдъхновява със своята библейска основа. „Това е библейска история за живота на св. Лидия, смятана за първата християнка в Европа“, споделя той. Темата изпъква още повече, след като Карталов добавя и интересни спомени за античния град Филипи и храма за поклонение пред светицата. През 2013 г. по покана на кмета на Кавала Константинос Симитсис, Софийската опера представи операта „Дон Карлос“ от Джузепе Верди в рамките на фестивала „Филипи Тасос”.

Иван Еминович ще дирижира спектакъла, а режисьор на възстановката е Трайко Йордановски. Сценографията и костюмите също обещават да завладеят вниманието – съответно задачите са възложени на Панче Минов и Елена Дончева. В главните роли ще видим Наде Талевска-Спасовска като Лидия и Игор Дурловски в ролята на Св. Павел.
След своята премиера, операта многократно се завръщала в репертоара на театъра в режисурата на Пламен Карталов. Тя беше представена на международния фестивал „Охридско лято“.

Легендата за Лидия ни връща в първите дни на християнската вяра. Като търговка на пурпурни платове за римските сенатори, Лидия е била тази, която приютила Апостол Павел по време на неговите пътувания, описани в „Деяния на Апостолите“. Тя и нейното семейство били сред първите, които приели християнството в Европа, като това ги изложило на опасност и преследване от римляните.

С този исторически контекст и изпълнителско майсторство, новият сезон в Националната опера и балет в Скопие обещава да бъде незабравим.

Актуално

Избрано за вас