Георги Стайков съди държавата за инвалидна пенсия

Георги Стайков съди държавата за инвалидна пенсия

Сподели

Известният актьор Георги Стайков ще съди държавата за неизплатена инвалидна пенсия.  Преди около 4 години той бе диагностициран с множествена склероза. Оказва се, че звездата от филма „Вчера“ е сред многото ощетени хора с увреждания. Те не са получавали пенсиите си за инвалидност, поради приети промени в закона, уреждащ техните права.

„Имам ТЕЛК решение от 20 януари 2020 г., което продължава три години.

Все едно, че през тези три години ще ми поникнат нови крака.

Имам и ново решение от 6 февруари 2023 г. Би трябвало да съм си получил парите, но не съм. И питам защо”, каза той пред NOVA.

Стайков е категоричен, че ако не получи пенсията си, ще съди България. Сумата, която му се полага,  е в размер на 604 лв. Освен това, той е с ТЕЛК първа група с 95% инвалидност. По закон, на него му се полага и чужда помощ. За живота си в България, както той сам казва, разчита на помощта на познати и приятели. И е категоричен,че: „Ако до 7 март 2023 г. аз не получа тези пари, Бог да прости тази държава. Ще има да ми плаща с лихви, защото ще я осъдя за милиони евро.

Ако разчитам само на 604 лв., не се живее, умира се прав.

Не съм обаче само аз в това състояние.”

Георги Стайков има успешна кариера в чужбина. След 1991 г. заминава за Лондон, където живее няколко години и завършва фотография. После се установява в Стокхолм. Там се запознава и се жени за красивата оперна певица Мариaн Хелгрен.  В Швеция започва да работи след четвъртия месец престой, докато научи езика. Започват да го ангажират го в образи на руснак, сърбин в криминални роли.

Десет години се издържа благодарение на участия във филми

и минисериали. Филм, в който играе една от главните роли, печели награда на фестивала „Сънданс“ през 2009 г. „Колите на баба“ става един от десетте най-добри филма на Европа. Може би най-запомнящата се роля на Стайков е на зловещия руски бандит Александър Залаченко в трилогията „Милениум“ по бестселъра на Стиг Ларшон.

След дълго отсъствие от българските екрани Георги Стайков се появи във филма „Мисия Лондон“.През 2009 г. той и се завръща в България и играе във „Вездесъщият“ и „Нокаут, или какво тя не написа“, както и в сериалите „7 часа разлика“, „Къде е Маги?“ и „Столичани в повече“.

 

Актуално

Избрано за вас