Проклятието Джеймс Бонд – инцидентите зад кадър

Проклятието Джеймс Бонд – инцидентите зад кадър

Сподели

Историята на Джеймс Бонд , една от най-известните екшън поредици на всички времена, е белязана с брутални инциденти на снимачната площадка. Зад гонките с лъскави коли и зрелищните комбинации от взривове в компанията на красавици обикновено стои черна хроника от нелепи случаи. Някои от тях – с фатален край.

По-надолу следва да направим разбор на някои от най-емблематичните трагедии от хрониката на поредицата на Иън Флеминг за Агент 007 .

Каскадьорът Паоло Ригони е убит пред публика

Да бъдеш каскадьор в толкова динамичен шпионски филм може да вдига адреналина на екстремиста, но крие и не малко опасности. Въпреки многото приготовления, застраховки и репетиции преди същинската сцена, неочаквани инциденти сякаш дебнат зад ъгъла. През 1981 г. в “Само за твоите очи” – дванадесетия филм от поредицата, една от сцените проследява как Бонд кара ски по писта за бобслей, докато е преследван от руските убийци. Според разследването след края на филма 23-годишният каскадьор Паоло Ригони, влязъл в кожата на агент 007, за да се изпълни каскадата загива на място.

Острие на хеликоптер пронизва оператор 

Операторският екип зад филмите, посветени на Джеймс Бонд, определено заслужава специално внимание. Именно тяхна е голямата заслуга за начина, по който зрителите могат да видят различни ъгли в киното. Да усетят скоростта, риска да се движиш по ръба на живота и оцеляването.

Сигурно не по-различна е била професионалната подготовка на оператора на “Човек живее само два пъти” Джон Джордан. Той сам предлага оригиналната идея как да се заснеме сцената, когато Нили е атакувана от два хеликоптера. Нещо в сметките му обаче не излиза. Едно от остриетата на летателната машина удря и разрязва крака му, за щастие без да го премахва напълно. Въпреки осигуреното най-добро медицинско лечение, операторът се възстановява трудно и бавно след инцидента. Кракът му е ампутиран и му е поставена протеза, за да довърши снимачния процес на филма.

Изгорени клепачи в „От Русия с любов“

Експлозиите определено не подминават филмите за Джеймс Бонд независимо дали са търсен ефект или не. В “От Русия с любов” по време на мощната експлозия от последната сцена на преследване, трима каскадьори и актьорът Уолтър Готел  са пострадали тежко от възникналия пожар. Взривът изгоря клепачите им.

Даниел Крейг чупи крак 

В процеса по създаване на мега продукция като Джеймс Бонд може да възникнат инциденти с различни хора от снимачния екип, но когато главният актьор във филма е ранен, това засяга всички и последствията могат да бъдат значителни. Даниел Крейг, едно от най-известните лица, подписали се с инициалите на 007, чупи крака си по време на снимките на “Спектър”.

„В началото на снимките се качвам през прозореца и се спускам по перваза…Тогава буквално си казах: „Не отстъпвай, не отстъпвай“, споделя актьорът в документален филм за Бонд. Припомняйки си болката в крака си, той описа ситуацията като много шокираща. “Опитвах се да бъда хладнокръвен, но крайникът ми беше прострелян.”

Актуално

Избрано за вас