Джон Малкович като Мерилин и Дали в Квадрат 500

Джон Малкович като Мерилин и Дали в Квадрат 500

Сподели

Почитателите на легендарния актьор и режисьор Джон Малкович ще имат възможност да се насладят на фотографските му превъплъщения в уникална изложба в столичния Квадрат 500.

След седмица Националната галерия представя „Майстори на фотографията“ с участието на американския фотограф Сандро Милър. Откриването е на 17 февруари от 18,00 часа, а презентацията на Милър ще бъде на 18 февруари от 11,00 до 12,30 часа в Квадрат 500.
Амeриканският фотограф Сандро Милър и холивудският актьор Джон Малкович пресъздават най-емблематичните образи във фотографията от XX и XXI век в

серията „Малкович, Малкович, Малкович:

Почит към майсторите на фотографията“.

Сандро Милър, Филип Халсман/Салвадор Дали (1954), 2014 г.

Експозицията включва 61 цветни и черно бели фотографии, в които Джон Малкович се превъплъщава в образите на известни личности.

През 2013 г. Сандро Милър решава да осъществи проект, който да отдаде почит на авторите, повлияли на собствената му кариера. Избира 35 фотографии, които да възпроизведе. Сред тях са снимката на Ървинг Пен, показваща свития в ъгъла Труман Капоти. Мерилин Монро от Бърт Стърн. Образът на мигрантката с деца, уловен от Доротея Ланг; автопортретът с автомат на Робърт Мейпълторп. Иконичната снимка на Джон Ленън и Йоко Оно от Ани Лейбовиц Класическата фотография на Даян Арбъс на момчето с играчка ръчна граната. Пчеларят на Ричард Аведoн. Салвадор Дали на Филип Халсман и други.

Сандро Милър се свързва с Джон Малкович,

Сандро Милър, Доротея Ланг/Мигрантката, Нипомо, Калифорния (1936), 2014 г.

който веднага се съгласява да участва. „Джон е най-талантливият и творчески неуморим човек, когото познавам. Неговата гениалност не познава граници. Мога да му предложа някакво настроение или идея и само след миг той буквално се превъплъщава в дадения образ пред очите ми. Той вярва безрезервно в работата ми… Наистина съм благословен с приятел и сътрудник като него“, отбелязва Милър.
Успехът на Сандро Милър в света на рекламата му позволява да реализира и личните си проекти, включващи работата му в Куба. Заснемането на американски блус музиканти и танцувални трупи. Както и частично представеното тук дългогодишно творческо сътрудничество с Джон Малкович, негов стар приятел и съмишленик. За първи път Милър се среща с Малкович в края на 1990-те, докато работи по задача, възложена му от Театър Steppenwolf. 16 години по-късно Сандро и Джон отново работят заедно, доказателство за което е серията „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“.
Сандро Милър e американски фотограф, двукратен носител на международната награда за фотография на фондация Lucie. През 2014 е удостоен за постиженията му в областта на фотографията като „Международен фотограф на годината“. А през 2015 за серията „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“, редица конкурси го нареждат Милър сред 200-те най-добри рекламни фотографи в света.

Началото на изложбата му у нас

съвпада с трите представления на спектакъл с участието на Малкович в Народния.

Сандро Милър, Гордън Паркс/Американска готика, Вашингтон (1942), 2014 г.

От 16 до 18 февруари, в продължение на 3 дни, той ще играе в пиесата „В самотата на памуковите полета“, която е поставяна у нас от режисьора Тимофей Кулябин.

Тимофей Кулябин: Любопитно ми е да си измислям правила и условия в театъра

Спектаклите предизвикаха истински фурор в средите на любителите на театъра, като отбелязаха и световен рекорд. Билетите за тях бяха разпродадени за половин час.

Сандро Милър, Ани Лейбовиц/ Джон Ленън и Йоко Оно (1980), 2014 г.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас