Защо Ивайло Захариев съди БНТ заради „Под прикритие“?

Защо Ивайло Захариев съди БНТ заради „Под прикритие“?

Сподели

Актьорът Ивайло Захариев, който стана известен с ролята си на полицая Мартин в сериала „Под прикритие“ разкри причината да съди БНТ. Преди няколко седмици той сподели, че е започнал дело срещу националната телевизия. От него стана ясно, че в основата стои именно сериалът.

В новото видео, което Захариев сподели в социалните мрежи, той споделя:

„Всичко тръгна от това, че БНТ се хвалеше навсякъде как продава сериала „Под прикритие“ по цял свят, като аз лично знам за над 180 държави. В същото време авторските права, които ми изплаща, бяха нищожни. Научих и от колеги – сценаристи, оператори, актьори – че и те получават такива малки суми. През 2020 година разбрах за Европейската директива за авторско право и тогава попитах БНТ за отчетите, които по закон би трябвало да представят всяка година, но те не пожелаха да ги покажат.“, споделя той.

Той допълва, че след това ги е потърсил отново, за да

пробват да се разберат без да се стига до дело,

но те пак са отказали да проведат разговор с него. „Тогава се наложи да потърся законовите си права в съда. Смятам, че авторите и актьорите в България заслужаваме справедливо заплащане и затова борбата ми не е да получа някаква конкретна сума.“, казва още Захариев.

В края на видеото той споделя, че планира да качи цяла поредица от кратки клипове, в които да разкаже историята.

Наскоро стана ясно, че хитовият сериал „Под прикритие“ отново се завръща в ефира на БНТ. Малко след това се появи и първото изненадващо видео на актьора. В него той спомена, че в същия ден е разбрал, че делото е било решено в негова полза. „Това е страхотно, но знаете ли, че в същото време аз водя дело срещу БНТ – именно заради сериала „Под прикритие“, заяви Захариев.

И допълва: „Хиляди хора искат да разберат какво се случва между мен и БНТ. А днес разбирам, че съдията е излязла с решение в моя полза. Обаче защо това решение по-скоро ме кара да се ядосам, да се чувствам омерзен, обиден, защо тази нищожност на решението ме кара да кипя от емоция, която не ми дава възможност да структурирано да разкажа какво се случва. 

Ще изчакам няколко дни да си избистря мозъка и да разкажа всичко подробно – защо се стигна дело, защо ще се боря на следваща инстанция. Няма да се предам. Очаквайте!“

Фото кредит откриваща снимка: KRISTINA LIKOVA PHOTOGRAPHY 

Актуално

Избрано за вас