Кукленият театър в Търговище се завърна с две награди от Международен фестивал в Черна гора

Кукленият театър в Търговище се завърна с две награди от Международен фестивал в Черна гора

Сподели

Трупата на Държавен куклен театър в Търговище се завърна с две награди от Международния куклен фестивал в черногорския град Подгорица. Това съобщиха от ръководството на културната институция, предава БТА. Спектакълът „Бременските музиканти“ е отличен в конкуренция на постановки от Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания и Северна Македония.

Наградата за най-добро естетическо и технологично решение на кукли е за сценографа Диана Узунова-Тодорова. Отделно от това журито присъди и награда за актьорско майсторство на Димитър Караиванов.

Фестивалът има състезателен характер, а наградите се определят от международно експертно жури, от културни и театрални дейци, с председател Горан Булайич. Както и от детско жури, съставено от ученици от началните училища в Подгорица. Членовете на детското жури са длъжни да се явят на всяко представление. Ако един член на журито

не се яви на представлението, той губи право на глас

Гласовете се сумират накрая и представлението с най-много гласове печели наградата, посочват от екипа на Кукления театър в Търговище.

„За нас е голяма чест да участваме в юбилейното десето издание на фестивала в Подгорица, а двете награди са признание за досегашния труд и стимул за бъдещата ни работа“, коментира директорът на Куклен театър Търговище Русан Стаменов. Той добави, че подкрепят благородната мисия за развитие на кукленото изкуство в Черна гора и благодарят на домакините за добрата организация на фестивала.

Успехът на „Бременските музиканти” зад граница не е изненада. Спектакълът вече има международно признание от ХХІІ издание на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“. На него Диана Узунова-Тодорова също бе отличена за най-добра сценография и кукли. Актьорът Димитър Караиванов пък беше награден с приз за мъжка роля от Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ в Ямбол за ролята му на Петела в постановката, припомнят от културната институция.

Фото кредит откриваща снимка: Държавен куклен театър-Търговище 

Актуално

Избрано за вас