„Майка“ на Зорница София спечели наградата за най-добър филм на фестивала във Вуковар

„Майка“ на Зорница София спечели наградата за най-добър филм на фестивала във Вуковар

Сподели

Българският филм „Майка“ спечели наградата за пълнометражен игрален филм на кинофестивала във Вуковар, Хърватия, съобщиха организаторите на официалната Фейсбук страница на фестивала.

„Майка“ проследява живота на Елена – вдъхновена театрална режисьорка  на 32 години, която разбира, че не може да има деца. Тя пробва различни терапии за забременяване. Неуспешно се опитва да убеди по-възрастния си съпруг – известния диригент Леон Майер – да остане с нея в България и да продължат опитите. Тогава Елена създава театрална програма, с която преобразява живота на сираци. Тъкмо когато Леон вече е узрял за идеята да пробват ин витро, Елена е поканена да

адаптира своята програма за сираци в Кения

Изправена пред избор между копнежа си да има свое дете и да помогне на стотици сираци да започнат да мечтаят, Елена ще преоткрие смисъла на думата „майка”. Вдъхновено от истинска история.

В главните роли са Дария Симеонова, Леон Лучев и Дария Димитрова. Режисьор е Зорница София.

Филмът е копродукция на България, Германия и Хърватия. Той бе българската номинация за наградата „Оскар“ за международен филм, издигната от комисията по избор на българското предложение към НФЦ. Председател е актрисата Мария Бакалова, пише БТА.

„Филмът „Майка“ напълно предефинира значението на тази дума и предвид емоцията, която носи, наградата не е изненада“, гласи съобщението на официалната страница на фестивала. Продукцията има и 4 награди от „Златна роза” – Голямата награда, за най-добра актриса на Дария Симеонова, операторско майсторство и диплом за децата от Широка Лъка и гетото на Кибера, Кения, участвали във филма.

Наградата за документален филм във Вуковар спечели датско-украинската копродукция „A House Made of Splinters“. Тя представя историята на деца в сиропиталище в Лисичанск, Източна Украйна.

Това е 17-ото поред издание на кинофестивала във Вуковар.

Актуално

Избрано за вас