Почина певицата Шинейд О’Конър

Почина певицата Шинейд О’Конър

Сподели

Ирландската певица и активистка Шинейд О’Конър почина на 56-годишна възраст след дълга борба с психично заболяване. В изявление семейството на изпълнителката съобщи: „С огромна тъга съобщаваме за кончината на нашата любима Шинейд. Семейството и приятелите ѝ са съкрушени и поискаха да запазят личното си пространство в този много труден момент.

Фото кредит: Reuters

Министър-председателят на Ирландия Лео Варадкар отдаде почит на певицата. Той заяви, че музиката ѝ „е обичана по целия свят, а талантът ѝ е несравним и неповторим“.

Тя е най-известна с кавъра на Nothing Compares 2 U на Принс

Песента е издадена през 1990 г. и оглавява класациите в цял свят и е обявена за сингъл номер едно в света от Billboard Music Awards.

Шинейд О‘Конър е родена на 8 декември 1966 г. в Дъблин, Ирландия и е третото от петте деца, родени от Джон, инженер и адвокат, и съпругата му Йохана. Родителите ѝ се развеждат рано, а майка ѝ често прекалява с наркотиците. Изпълнителката никога не е крила, че е от семейство с упражнявано насилие и говореше открито за психичните си проблеми. „Беше наистина стая за мъчения“, казва тя. „Но аз прощавам на майка си; тя просто не беше добре.“ През годините Шинейд се бори с депресията и споделя, че многократно е искала да се самоубие и няма приятели. През 2012 г.самата тя сподели, че е направила опит за самоубийство, като е приела свръхдоза хапчета.

Като тийнейджърка е хваната да краде в магазин и е изпратена в поправително училище

Случайно открива музиката и започва да пее и свири на китара по улиците.

Певицата, която изразяваше открито своите социални и политически възгледи, издаде общо 10 студийни албума. Първият ѝ албум The Lion and the Cobra излиза през 1987 г. и влиза в топ 40 на класациите във Великобритания и САЩ. Следващият ѝ албум I Do Not Want What I Haven’t Got, който включва Nothing Compares 2 U, е хит номер едно.

Шинейд О‘Конър през август 2014 г. / Фото кредит: GETTY IMAGES

През 2021 г. тя обяви, че се оттегля от музиката и турнетата, като написа, че е „остаряла“ и е „уморена“. Няколко дни по-късно обаче тя промени мнението си и каза: „Обичам работата си. Правя музика. Не ми харесват последствията от това, че съм талантлива (и откровена жена), че трябва да се провирам през стени от предразсъдъци всеки ден, за да си изкарвам прехраната.“

17-годишният син на певицата от Дъблин Шейн почина миналата година, дни след като беше обявен за изчезнал

Пишейки в социалните мрежи след смъртта му, тя заяви, че той е „решил да приключи земната си борба“ и помоли „никой да не следва примера му“. В последната си публикация в социалните медии тя сподели негова снимка и написа: „Продължавам да живея като неумряло нощно създание. Той беше любовта на живота ми, лампата на душата ми.“Освен починалия ѝ син, певицата има още 3 деца.

Фото кредит: Reuters

През 2018 г. тя се обръща към исляма, като променя името си на Шухада Садакат, но продължава да се изявява под рожденото си име.

Фото кредит откриваща снимка: MICHEL LINSSEN/REDFERNS/GETTY

Актуално

Избрано за вас