Септември ни носи изобилие от френско кино

Септември ни носи изобилие от френско кино

Сподели

След края на ваканционния сезон, между 8-ми септември и 6-ти октомври, Френският институт в България представя кинопрограма посветена на днешните реалности. Тези дръзки и своеобразни творби отправят реалистичен и нелицеприятен поглед върху заобикалящия ни свят – политически комбинации, икономическа нестабилност, международни заговори, насилие, природни бедствия, изчезване на животински видове. Едновременно с това ни подканват да вникнем в интимните реалности, скритите дълбоко в нас пороци – ревност, скъперничество, обсебване, пристрастяване.

Програмата включва и две специални прожекции, на 16-ти септември, по повод Европейските дни на наследството с „Нотр дам гори“ на Жан-Жак Ано и на 23-ти септември, филма „Атлантик бар“ на Фани Молинс, избран в сътрудничество с Фестивала Sofia Documental за документално кино с фокус върху човешките права, чието четвърто издание ще се състои между 18-ти и 25-ти септември.

„Компромат“
8 септември (петък), 18:30 ч.

Франция, 2022 г., 127 мин., Трилър
Режисьор: Жером Сал
С участието на: Жил Лелуш, Джоана Кулиг, Михаил Горевой

Матьо, общителен и всеотдаен дипломат, приема служба в Иркутск. Надява се, че промяната ще се отрази добре на семейството му и трудния брак. Матьо организира културни събития в подкрепа на творческото изразяване, но така се озовава в противоречие с местните власти. Обвинен в ужасно престъпление, скоро разбира, че някой е изфабрикувал дело с Федералната служба за сигурност на Русия. Арестуван, затворен и изолиран, Матьо няма към кого да се обърне: да се защити е невъзможно, а френските власти са безпомощни… изглежда няма друг избор, освен да бяга…

„Обещания“
9 септември (събота), 19:00 ч.

Франция, 2021, Драма, 98’
Режисьор: Томас Круитхоф
С участието на: Изабел Юпер, Реда Катеб, Наидра Аяди

Кметица на градче от предградията на Париж, Клеманс води, заедно с шефа на кабинета си Язид, ожесточена битка, за спасяването на квартал Бернарден, затънал в мръсотия и завладян от „продавачи на сън“- незаконни наемодатели на необитаеми жилища. Това е последната й битка преди да предаде щафетата на следващите избори. Но отправената към Клеманс покана да заеме министерски пост поставя под въпрос всичките й планове. Ще успее ли да се раздели с града, да напусне близките си и да удържи на обещанията си?

„Брат и сестра“
15 септември (петък), 18:30 ч.

Франция, 2022, 108’, Драма
Режисьор: Арно Деплешен
С участието на: Марион Котияр, Голшифте Фарахани, Мелвил Пупо

Брат и сестра прекрачили петдесетгодишна възраст. Алис е актриса, Луи е поет, бивш преподавател. Алис е намразила брат си преди повече от двадесет години. Когато Луи я среща случайно на улицата, тя не го поздравява и се отвръща от него. Братът и сестрата по принуда се виждат след смъртта на родителите им. „Брат и сестра“ е история на една братоубийствена война, добила митични измерения, в които семейството играе роля на приемник на всички потиснати огорчения. Ненавистта, която Луи и Алис изпитват един към друг, е и споделено чувство, което ги „обвързва“, стимулира и води включително до самоунищожение.

„Нотр Дам гори“
16 септември (събота), 16:30 ч. и 19:00 ч.

Франция, 2022, 110’, Биографична драма, Трилър,
Режисьор:РЖан-Жак Ано
С участието на: Самюел Лабарт, Жан-Пол Бордес, Микаел Чиринян

Зрелищен разказ за пожара в катедралата „Нотр Дам“ в Париж през април 2019 година. Жан-Жак Ано разчита на най-новите технологии – Imax и Atmos, за да илюстрира страховитото събитие по един изключително въздействащ начин.
„Нотр Дам гори“ възпроизвежда детайлно чудовищния пожар, най-големия в историята на катедралата досега, проследявайки героичните действия на мъже и жени пожарникари, които залагат живота си на карта по време на една всяваща ужас и страхопочитание спасителна акция. Резултатът е върхово кинематографично постижение, запечатало 24 часа от живота на Париж, в които съответните институции са изправени пред огромно предизвикателство поради закъснение при подаването на сигнала за тревога… В края на тази опасна битка опитът и смелостта побеждават.

„Атлантик бар“
23 септември (събота), 19:00 ч.

Франция, 2022, документален, 77 мин.
Режисьор: Фани Молинс

В бар Атлантик, шефката Натали е центъра на вниманието. Тук хората пеят, танцуват, подават си ръка… След като собственикът пуска обекта за продажба, Натали и редовните посетители са изправени пред гибелта на техния свят и на потенциално пагубно, но жизнено необходимо за тях място.

„Снежната пантера“
29 септември (петък), 18:30 ч.

Франция, 2021, документален, 92 мин.
Режисьори: Мари Амиге и Венсан Мюние
С участието на: Силвен Тесон, Венсан Мюние

В сърцето на високите тибетски плата, фотографът Венсен Мюние въвлича писателя Силвен Тесон в издирване на снежната пантера. Инициира го в изящното изкуство на причакването, в разгадаването на следите и търпението, необходимо за да се зърне животното. Прекосявайки обитаваните от невидимо присъствие върхове, двамата мъже водят диалог за мястото на човека сред живите създания и ознаменуват красотата на света.

„В нощта на 12-ти“
30 септември (събота), 19:00 ч.

Франция-Белгия, 2022, 114’, Трилър, Полицейски
Режисьор: Доминик Мол
С участието на: Бастиен Буйон, Були Ланерс, Тео Шолби

Сред следователите от криминалната полиция се говори, че всеки има престъпление, което го преследва. В някакъв момент полицаите се натъкват на случай, който ги наранява повече от останалите, без винаги да знаят защо.
Младият и амбициозен Вивес току-що е назначен за ръководител на криминалния отдел в Гренобъл, когато на бюрото му попада случаят с убийството на Клара. Вивес и екипът му разследват сложния живот и отношения на Клара, но това, което започва като професионално и методично потапяне в живота на жертвата, скоро се превръща в натрапчива мания.

„Любовите на Анаис“
6 октомври (петък), 18:30 ч.

Франция, 2021, Комедия, Романс, 98’
Режисьор: Шарлин Буржоа-Таке
С участието на: Анаис Демустие, Валерия Брюни Тедеши и Дени Подалидес

Aнаис е тридесетгодишна, а парите не стигат.  Има си приятел, но не е сигурна дали го обича. Среща Даниел, който веднага я харесва. Но Даниел живее с Емили…която също се харесва на Анаис. Това е историята на млада жена, която не може да си намери мястото. Но също е прозорлива и, напук но всичко, никога не се отказва от своите желания. Дяволски изкусителен сюжет.

Всички филми са със субтитри на български език. Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Актуално

Избрано за вас