Стефани Ханджийска – наричайте я просто танц

Стефани Ханджийска – наричайте я просто танц

Сподели

Ако изкуството на танца, все още не ви е връхлетяло веднъж и завинаги в 4К революционния си дансинг. Ако, по някаква причина, не сте

включили  “плей” на дистанционното към категория “Кино танц” на платформата 7Arts.bg,

имате още време да поправите тази грешка. В помощ за това може да очаквате подкреплението от едно смело, талантливо и устремено момиче именно към безусловна движенческа изразност – Стефани Ханджийска.

Другата половина от ядрото на обучителната програма “Фокус Кино танц”, заедно с Коста Каракашян и Силвия Чернева. Стефани от години

следва възходящия път към упълномощяването на танца като най-бързата, лесна и експресивна връзка между хора от цял свят.

Самата тя е артист с вече утвърден международен характер и, ако досега не сте се запознавали с проектите й, имате възможност да ги видите. Ако не друго, то работата и дръзновението на хора като Стефани Ханджийска може да ви върне вярата в младото поколение.

Пътешествието ви из проектите на Стефани, ще включи освен България, още Англия, Виетнам и Египет, където тя практикува като хореограф. И, макар голямата част от времето й да минава покрай серия от дейности в Обединеното кралство, където е завършила магистратура по съвременен танц в London School of Contemporary Dance, Стефани Ханджийска пътува непрекъснато. Във въображението й се

миксират идеи с бясно темпо, а голяма част от перформативните й продукции имат социален отзвук.

Една от тях е танцовият филм “Жената, която уши знамето”, чиято премиера беше миналата година. Във фокуса на изследванията тук са

Кадър от „Жената, която уши знамето“, сн. Туфаел Кадири
жените като протагонисти в обществото, огледани през призмата на модата и съвременния танц.

Международният екип зад историята събира пред и зад камера професионалисти от България, Великобритания, Италия, Германия, Полша и Сингапур.

„Жената, която уши знамето“, сн. Туфаел Кадири

„Жената, която уши знамето“ на Стефани Ханджийска представлява експресивно тълкуване върху живота на Райна Княгиня и е провокиран от нейната „Автобиография“. Артистите в продукцията

изследват историята на 11 българки, които избират по критерии за вдъхновение от техния кураж,

иновативност или радикална грижа за другите – Кера Тамара, Людмила Живкова, Еленa Каравелова, Райна Касабова, Ванга, Адриана Будевска, Елена Обретенова и други.

Като любим свой проект обаче Стефани Ханджийска определя “84 разговора”, който прави в партньорство с Коста Каракашян, Ясен Василев, Георги Атанасов, и Ралица Тонева. В ядрото на пърформанса е една още по-пулсираща от актуалност тема – тази за пазарната цена.

По време на него, зрителите разполагат с валута, с която да преценят как да инвестират в суровината танц. Стефани признава, че тази концепция не се възприема еднозначно, коментарите са крайни, но за артист със свободен дух като нейния това може да е само плюс.

Танцът от години е сред най-провокативните пространства за креативните души, решили да се впуснат на неговите честоти. Стефани Ханджийска не се опитва да озапти тези провокации, а просто да ги канализира в правилната посока.

Някъде между танца и култивирането на стихиите, се появява и другата голяма страст на Стефани, в която тя също разпознава себе си – йогата. Пътят й в тази практика започва още през 2017 г., когато е на професионален договор във филм в Африка.

Йогата има

трансформиращ ефект върху личната й и професионалната практика

– успокоява емоциите, фокусира и избистря ума, помага за връзката с духовното и предлага начин за редовна самостоятелна дейност и тишина в напрегнатия живот на международните танцови договори.

 

Снимка: Никола Гюлмезов

 

Преди 2 години, Стефани се дипломира със специална стипендия в 200 часа учителски тренинг в TripSpace London през Yoga Alliance International. Веднага след завършването си, започва да преподава в йога студията TripSpace London и The Lodge Space, както и да работи с индивидуални ученици в Лондон.
„Танцът винаги е бил обсесия, мечта, пространство на артистичност за мен – още откакто бях дете си мечтаех само за танц.
Не е имало момент, в който да не си мечтая за създаване през движение“,
споделя Стефани кое е отключило първоначалното й любопитство към изразяването чрез движение.
А по отношение на колаборациите и дейностите, които са на дневен ред в момента за нея, отговаря с „подготвям едно голямо имерсивно събитие в сферата на танцовото кино в Лондон, в допълнение с втория ми проект, който съчетава танцово кино и танц на живо – “ЗАЕК”.

Актуално

Избрано за вас