Тайната е разкрита: Какво носи „Момичето с перлената обеца“?

Какво носи „Момичето с перлената обеца“ и това истинска перла ли е? На този въпрос отговаря авторитетното издание Artnewspaper.

Моделът на Вермеер за „Момичето с перлената обица“

най-вероятно носи стъклено бижу във формата на сълза, а не истинска перла. Картината, сега най-популярната творба на художника, е част от голямата ретроспективна изложба „Vermeer“, открита в амстердамския „Rijksmuseum“.

В каталога на изложбата съкураторът Питер Рулофс

посочва, че перла с такъв размер би била „астрономически скъпа“. През 17 век перлите идват главно от пролива между Индия и днешна Шри Ланка. Има данни, че през 1632 г. нидерландски ювелир купил голяма перла в Лондон за неназована принцеса, като жестът му струвал 500 британски лири (днес тази сума би се равнявала на 100 хил. британски лири). Освен това, подозира Рьолфс, перлата за принцесата най-вероятно е

била с по-малки размери от тази, изобразена от Вермеер.

Според Рулофс, „в работата на Вермеер ние разглеждаме имитации на стъклени перли, които по негово време са били продавани главно от венециански духачи на стъкло“. Има спекулации, че моделът може да е била най-голямата дъщеря на Вермеер Мария, която е родена около 1655 г., но по това време тя би била едва на около десет (Mauritshuis, които притежават картината, я датират от 1665 г., а настоящата изложба в Rijksmuseum още слабо до 1664-67). Новите тайни на Момичето с перлена обица на Вермеер ще бъдат

разкрити онлайн следващата седмица Гарет Харис.

Познатото ни заглавие на картината всъщност става известно сравнително скоро – в средата на 90-те години, когато куратори от „Маурицхойс“ представят произведението в Националната художествена галерия във Вашингтон, САЩ, с новото име. Преди това работата е била позната на специалистите като „Момичето с тюрбана“, отбелязва „Арт Нюзпейпър“. Но категоричното налагане на „Перлената обеца“ идва с книгата „Момичето с перлената обеца“ на Трейси Шевалие от 1999 г. и последвалия едноименен филм от 2003 г. с участието на Колин Фърт като Вермеер

и Скарлет Йохансон като неговия модел.

Сега несъмнено е популярната звезда на колекцията Mauritshuis. Въпреки че текущата изложба на Rijksmuseum продължава до 4 юни, „Момичето с перлената обица“ е толкова важно за Mauritshuis, че ще се завърне рано и ще бъде изложено отново в Хага в началото на април.

Картината за първи път се появява отново през 1881 г.

като от анонимен художник, продавана за два гулдена (по-малко от £1). Тя е завещана на Маурицхей през 1903 г. Когато попитахме директора на музея Мартин Госелинк за обицата, тя отговори: „Не е нито перла, нито стъкло, просто боя.“ Вермеер го създава само с два бързо нанесени удара с четка.

Подкрепете ни

Благодарим на всеки един от вас, който е част от културната екосистема в Централна и Източна Европа и дава своя принос за нашето развитие. За да запазим съдържанието си безплатно за всички, имаме нужда от вашата подкрепа. Основната ни мисия е да развием и да допринесем за културния живот в България и за това да има своята сцена за изява.

Актуално