„Топлоцентрала“ стартира новия сезон с жанрово многообразие от събития

„Топлоцентрала“ стартира новия сезон с жанрово многообразие от събития

Сподели

„Топлоцентрала“ отваря врати на 1 септември с жанрово многообразие от събития – спектакли, изложби, срещи с артисти, презентации на книги и проекти, публични дискусии. В програмата този месец сценичните и визуални изкуства ще разширят границите на вече познатите формати и ще създадат силна връзка между изпълнители и публика не само на зрително, но и на сетивно ниво.

Акценти в афиша на РЦСИ “Топлоцентрала“ през септември са танцовият соло пърформанс “Думи мої” на френския танцьор и хореограф Франсоа Шейно, както и документалният театър “Писма от затвора” на немския колектив Markus&Markus. Посетителите ще могат да се насладят и на изложбите “Флаг” на Албена Баева и “Естетика на архитектурата” на арх. Тодор Булев. Музикалният фестивал Shared Space, куриран от Биляна Вучкова, както и публичната дискусия “Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея”, организирана от проф. Ивайло Дичев и д-р Мила Минева също са в програмата за септември.  Съпътстват ги

Дните на Японската култура в България,

които ще се проведат в Топлоцентрала на 13, 14 и 15 септември, както и 10 български независими спектакъла, които ще се играят отново и този сезон.

Франсоа Шейно
“Думи мої” на Франсоа Шейно / Зала 1 / 8 септември, 19 и 21 ч.

Танцовият соло спектакъл „Думи мої“ ще бъде показан в „Топлоцентрала“ с две премиерни представления на 8 септември от 19 и от 21 ч. С този свой пърформанс Франсоа Шейно – един от основните представители на новия френски танц, създава различно танцово преживяване, което излиза извън пределите на самото движение. „Той пее. Той танцува. Той създава усещане за неземно.” – пише New York Times за съвременните вокални, музикални, хореографски и поетични форми на изразяване на Франсоа Шейно.

“Писма от затвора” на Markus&Markus / Зала 1 / 22 и 23 септември, 19 ч.

Документалният театър “Писма от затвора” на немския колектив Markus&Markus ще ни запознае с 4 жени, осъдени за убийство с доживотна присъда, без право на обжалване. Техните истории са истински, лични, емоционални. Базирани са на писма, чрез които театралният колектив изгражда приятелска връзка със затворничките. Документалният формат на Markus&Markus ще постави по

нов начин въпросите за човешката природа

и за втория шанс. И вероятно ще се превърне в непреднамерено, естествено продължение на българския документален театър “Паяци” (Vox Populi). Той е създаден от истории на затворници и поставян няколко пъти в РЦСИ “Топлоцентрала”.

“Писма от затвора”
Визуални изкуства / Галерия Топлоцентрала – Куб / Пространство Ъгъл / Проект: Място

На 12 септември в Галерия Топлоцентрала – Куб ще бъде открита основната изложба тук – “Флаг” на Албена Баева, която ще остане до 7 октомври. Кубът ще бъде домакин и на хуманистичната дискусията “Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея” (29 септември, 18:00 ч., организатори проф. Ивайло Дичев и д-р Мила Минева), както и на музикалния фестивал Shared Space с куратор Биляна Вучкова (5 – 7 септември между 16 и 21 ч.).

В самото начало на септември в програмата на Визуални изкуства ще бъдат представени и две книги.  “Бяла книга на българския архитектурен модернизъм” на 1 септември от 18 ч. Участие ще вземат арх. Тодор Булев, арх. Ясен Кьосев и д-р Светлана Куюмджиева. Втората книга е “Естетика на архитектурата”. Тя ще бъде представена на 2 септември от 16 ч. С нея ще бъде открита и едноименната изложба на арх. Тодор Булев в пространстото “Проект: Място” в „Топлоцентрала“.

Дни на Японската култура в България / РЦСИ “Топлоцентрала” / 13-15 септември

В рамките на Дни на Японската култура в България, изложбата-икебана „Есенно Равноденствие” ще представи есенното равноденствие и Койо, претворени чрез изразните средства на модерната икебана –

скулптурни арт композиции,

характерни за школата Согецу. Изложбата ще бъде открита в „Топлоцентрала“ на 14 септември от 18:30 часа и ще остане в “Пространство Ъгъл” до 29 септември. На 21 септември ще се проведе и Икебана пърформанс – истинско релаксиращо преживяване и наслада за очите и душата на присъстващите. Той ще бъде изпълнен от Мирослава Иванова с японско име Hosen.

“Топлоцентрала” ще отбележи и Дните на Японската култура в България с поредица от събития, посветени на няколко японски изкуства. На 13 септември буто танцът, който се радва на множество последователи не само в Япония, но и в Европа, ще бъде разгърнат в уъркшоп “Буто танц: Метеорология на танцуващото тяло”. Той ще бъде воден от Хисако Хорикава – съосновател на световноизвестната Body Weather Laboratory. Тя се завръща в България след 20 години за своето второ гостуване тук с уъркшопа и със солов пърформънс “Breathing Far / Дишане надалеч” на 15 септември, отново в Топлоцентрала.

През септември в Зала 1 и 2 на „Топлоцентрала“ ще видим и едни от най-популярните за центъра независими български спектакли. Сред тях са “Непоносимо дълги прегръдки”, “Сеч. Една възбуда”, “Сцени на разсъмване”, “Оратория”, “Мъртви души” и др.

Актуално

Избрано за вас