Уилям Болдуин ще оглави журито на „Синелибри“

Уилям Болдуин ще оглави журито на „Синелибри“

Сподели

Американската кинозвезда Уилям Болдуин ще се срещне с българската публика в рамките на 9-ото издание на международния кино-литературен фестивал „Синелибри“ през октомври. Това съобщават организаторите от Колибри”.

Популярен актьор, сценарист и продуцент, участвал в десетки филмови продукции с различна жанрова характеристика, известен и като един от четиримата братя Болдуин, той пристига у нас в качеството си на президент на журито, което ще излъчи лауреатите на награди в основния конкурс: за най-добър пълнометражен игрален филм по литературна творба, пише БТА.

Партньори на Болдуин ще бъдат канадският кастинг-режисьор и продуцент Бруно Розато, френската кинорежисьорка и актриса Леа Тодоров и дъщеря на световноизвестния философ, литературовед, семиотик и културолог Цветан Тодоров, испанската телевизионна и киноактриса Карла Нието. От българска страна в журито е театралният и филмов актьор Иван Бърнев.

Журито ще избира измежду единадесет конкурсни заглавия,

повечето от които с премиери на фестивалите

в Кан, Венеция, Берлин, Торонто. Победителят ще бъде обявен на 20 октомври в зала 1 на НДК. Това ще е единствената възможност зрителите да се срещнат, а по желание и да се снимат, с представителите на международното жури.

Веднага след награждаването ще бъде излъчен новият филм на Роман Полански – черната комедия „Дворецът“. С нея ще бъде отбелязана 90-ата годишнина от рождението на прочутия режисьор. Предвижда се българската премиера да се състои в зала 1 на НДК. Прожекцията на 20 октомври ще бъде единствена в рамките на фестивала и единствената потвърдена за България след световната премиера на филма във Венеция.

Копродукция на Италия, Швейцария, Полша и Франция, „Дворецът“ пренася зрителя в

луксозен швейцарски хотел – разкошна сграда

с вид на готически замък, създадена в началото на ХХ век от мистериозен архитект. В този своеобразен „дворец“ богати, известни и ексцентрични гости от цял свят се стичат за пищна вечеря на 31 декември 1999 г., в навечерието на новото хилядолетие. Следва непредвиден развой. Преплитането на отделните истории и сблъсъкът на различни персонажи създават абсурдна черна комедия, наситена с провокации в стила на Полански. „Дворецът“ ще бъде излъчен у нас непосредствено след световната си премиера на 80-ото издание на кинофестивала във Венеция. Съсценаристи на Роман Полански са Йежи Сколимовски и Ева Пиасковска. В главните роли са Фани Ардан, Оливер Мазучи, Мики Рурк, Джон Клийз, Жоаким де Алмейда.

„Синелибри“ ще се проведе от 6 до 29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

Актуално

Избрано за вас