Фенове пяха „Nothing Compares 2 U“ в памет на Шинейд О’Конър

Фенове пяха „Nothing Compares 2 U“ в памет на Шинейд О’Конър

Сподели

Фенове на Шинейд О’Конър изпяха най-известната ѝ песен на трогателно събиране в Дъблин, за да отдадат почит на покойната звезда. Около 100 души се събраха на площад „Бернардо“, за да изпеят „Nothing Compares 2 U“ на събитието в неделя следобед.

О’Конър, която почина в Лондон миналата седмица на 56-годишна възраст, се превърна в международна звезда през 1990 г. със своята версия на хита. Наред с въздействащите си вокали и текстове, ирландската певица беше известна с откровените си позиции по социални и политически въпроси като скандала с насилието над деца в Католическата църква и сексуалното насилие над жените музиканти.

Обедното пеене на площад „Барнардо“ в центъра на Дъблин беше организирано от социалистическата феминистка група „Rosa“.

Активистката на движението и бивш ирландски парламентарист Рут Копинджър отдаде почит на покойната певица. „Изключителен и уникален глас, който можеше да бъде както шепот, така и писък, тя пленяваше публиката“, каза Копинджър. Тя допълни също, че артистичността и активността на Шинейд не могат да бъдат разделени.

По-рано в неделя, ирландският журналист и романист Колъм Тойбин каза, че О’Конър е пяла с „чувство за мисия“, за да говори срещу несправедливостите.  Пред BBC Radio 4 той сподели, че О’Конър е можела до говори открито и да отвори пространството за другите. „Това е било нейното намерение и това е направила“, допълни още Тойбин.

Фото кредит откриваща снимка: PA

Актуално

Избрано за вас