Българският балет на 95: Държавна опера Стара Загора празнува с „Нестинарка“

Българският балет на 95: Държавна опера Стара Загора празнува с „Нестинарка“

Сподели

Българският балет на 95! Балетът на Държавна опера Стара Загора празнува с „Нестинарка” на 27 февруари от 19 ч. Култовата танцова драма по музиката на Марин Големинов и хореография на Маргарита Арнаудова ще

събере на сцената „нестинарки” от различни поколения

Примабалерината и настоящ ръководител на балета на Старозагорската опера Силвия Томова, балетните  величия Вера Кирова, Калина Богоева и Снежана Дескова ще присъстват на спектакъла, в който ролята на Демна е поверена на Анелия Димитрова. Зрителите ще видят още Ромина Славова /Струна/, Фиорди Лоха /Найден/, Ивайло Янев /Старецът/, солисти и ансамбъл  на многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера. Специален гост е внучката на маестро Марин Големинов – Лили Големинова.

„Копелия” е първият самостоятелен балет, поставен на сцената на Народния театър. Датата на премиерата – 22 февруари 1928 г., се счита за рождена в летоброенето на българското балетно изкуство. Хореографията на тази първа „Копелия” е дело на Анастас Петров (1899-1978), който изпълнява и ролята на Франц. Сванилда е пресъздадена от Надя Винарова и Анна Воробьова. Георги Донев е Копелиус, а Георги Попангелов – кметът.

Декорите на спектакълът от 1928г. са дело на Александър Миленков,

а костюмите – на Райна Ракарова-Никова. Диригент е Тодор Хаджиев.

Първата публична изява на балета в Стара Загора е с премиерата на операта „Гергана” от Маестро Георги Атанасов през 1925 г., с която се създава оперната трупа в града. За целта учителят в Девическата гимназия Йосиф Стоилов подготвя осем ученички от девическото педагогическо училище. Близо две десетилетия по-късно, през 1943 г., Катя Л. Абаджиева подготвя танците в операта „Биляна” от Йоско Йосифов. Първият хореограф на трупата със специално образование е Анна Воробьова. Под нейно ръководство се поставят танците в „Продадена невеста”, „Риголето”, „Кармен”. Първият самостоятелен балетен спектакъл „Куклената фея” от Байер (1949) е реализиран под нейно ръководство, а също и „Копелия” (1951).

 

Фотокредит: Държавна опера Стара Загора

 

Актуално

Избрано за вас