Васко Василев: Минавам с благодарност през живота

Васко Василев: Минавам с благодарност през живота

Сподели
Виртуозният цигулар се завръща за акустично турне в 14 града веднага след  церемонията по коронацията на Чарлс III
  • Това, че Кралят е музикант и меломан, носи допълнително вдъхновение
  • Споделям усещането на Стинг, който се чувства най-щастлив на турне
  • Аз съм вайбър вуйчо на деца, заобиколени от много обич

Васко Василев е артист с глобален успех и момчешки чар. От породата рядко добри човеци, които светят сред музикалните звезди с ярка светлина, но никога не губят битката с гравитацията за сметка на публиката. Той е най-младият концерт майстор в историята на Кралската опера в Лондон. Виртуозен цигулар, който разказва истории с всяка изсвирена нота. На 6 май ще поведе оркестърът, поканен да създдае саундтрака за коронацията на Чарлс III.

– Васко, къде те намери новината, че ще бъдеш концерт майстор в оркестъра за коронацията на Чарлс III? Очаквана ли беше за теб тази покана?

В телефона ми ме намери поканата (смее се). Мисля, че бях в Испания, когато получих мейла. Коронацията е исторически момент и възможността да взема участие е както привилегия и удоволствие, така и огромна отговорност. Това, че Кралят е музикант и меломан носи допълнително вдъхновение.

– За мен беше прекрасна изненада да седна в любимата си книжарница на „Тотнъм корт“ в Лондон. Да отворя биографията на Алън Рикман. И да видя цяла глава, посветена на теб. Как те срещна животът с този гениален актьор?

– Да си призная, бях забравил за тази история и когато някой ми каза, че ме е срещнал в книгата на Алън Рикмън се сетих, че наистина се засякохме на едно Коледно парти, организирано от Стинг. На такива събития човек среща много известни хора, аз не съм много добър в това да помня с кого се запознавам. Бях много приятно изненадан, че съм попаднал в дневниците на този изключителен актьор и прекрасен човек.

– Пътят ти пресича този на Стинг по забавен начин. Не познавайки лично жена му Труди, ти откликваш на поканата й за участие на частно парти с колосален хонорар, без да знаеш за кого ще свириш. Оказва се, че си специална изненада за рождения ден на самия мистър Гордън Съмнър. Какви са спомените ти от този момент?

Тази история сега е много смешна, но тогава нямах много опит с т.нар. частни партита. Стори ми се най-лесно и тактично да откажа като дам голям бюджет на жената, която искаше да свирим за рожден ден на съпруга й. След като й дадох условията, тя прие без колебание… Разбира се, отидохме, свирихме, а след концерта им разказах логиката си и много се смяхме. Сега мога да кажа, че сме приятели.

– Какво ти допада най-много във философията за сценично дълголетие на артисти като Стинг?

Лекотата. Стинг е истински рок енд рол човек. След всички тези години кариера, хитове, известност, той все още се чувства най-щастлив, когато е на път и на турне. Напълно споделям това усещане. И колкото повече време минава, толкова повече си давам сметка, че и за мен това е живителната сила.

– Ти си най-харизматичното „цигане“, стигнало до Кралската опера и превърнало се в най-младият концерт майстор в историята й. Какво ти костваше този успех?

– Не знам. Нищо, вероятно. Не си правя равносметки, но като метна едно око през рамо, мисля че не бих променил нищо. Вярвам, че за всичко в живота ни си има причина. Явно лесно съм намерил верният за мен път и се движа с благодарност през живота.

Харесвам детството си, благодарен съм на родителите ми. Съзнателно ценя и възможността да работя в най-престижната институция за класическа музика. Обичам приятелите си и обичам графика си с много полети, хотели, концертни зали. Не искам нищо повече.

– Закачката с „цигането“ идва от номада в теб, от пътешественика без постоянен адрес, който отглеждаш в себе си толкова години. Къде се чувстваш най-комфортно – свирейки бос пред бездомник във Валенсия, на пиадестал пред британската аристокрация, в анимационния свят на Япония?

– Навсякъде ми е добре. Донякъде причината е, че обичам да свиря, а музиката в голяма степен променя хората и ги оставя на чувствителността им. Там всички сме доста еднакви като уязвимост, реакции. По-скоро държа да си запазя това разнообразие – да мога да свиря на различна публика и независимо от контекста. Това е много полезно и за мен, и пази първоначалната причина да искам да съм музикант.

– Кои контрасти на Азия ти импонират най-много на характера и как си почиваш там?

– Обожавам храната там… Както и природата. Хората. Харесвам усещането за „загубени в превода“, което не е само буквално като езикова бариера, а и като народопсихология, отношение, навици. Стремежът ми винаги е бил да създавам приятели, където и да се намирам, да знам как живеят обикновените хора, да опитам да говоря езика ми. Да следвам ритъма им на живот. Никога не съм подхождал като турист, така че когато съм в Токио за повече от 2 дни, аз съм си у дома.

– Семейството ти е разпръснато по всички точки на света. Кое е най-хубавото ви време в годината и имате ли си „сборен пункт Василеви“ някъде?

Василеви сме покрили каквото можем като континенти. Сборни пунктове да искаш – понякога е Валенсия, друг път Велинград или Горица до Карадере, понякога е Пловдив или София. През годините това ни научи, че единственото важно е всички да са здрави и да са щастливи с избора си, където и да се намират.

– Какъв си като вуйчо, Васко?

Вайбър-вуйчо (смее се). Снимки, клипове, разговори… Децата растат като гъби и може би скоро сами ще могат да казват какъв вуйчо съм. Аз знам, че са деца с късмет, защото са заобиколени с много обич, внимание и са в непрекъснато приключение с родителите си.

– Веднага след коронацията на Чарлс се прибираш за акустично турне в България. Какъв ще е балансът межу количеството изядена баница, класиката и фламенкото този път?

Да, оказа се, че след Коронацията е Враца, после Видин, Монтана… Благодаря за този въпрос. Искам да кажа, че ще се радвам да разнообразим менюто (смее се). Миналият път опитахме много нови местни специалитети и няма да скрия, че от сега усещам кулинарно любопитство в себе си

– Ако трябва да опишеш щастието с три думи, кои ще са те?

Здраве, музика, път.

Васко Василев ще свири на коронацията на Чарлс III

Фотокредит: Христо Русев/Личен архив

Актуално

Избрано за вас