За славата на един „Оскар“: 5 кампании, ударили през кръста конкурентите за статуетката

За славата на един „Оскар“: 5 кампании, ударили през кръста конкурентите за статуетката

Сподели

Рекламните и лобистки кампании за Оскарите, обичайно са висш пилотаж. „Вог“ обаче разказва за 5, ударили през кръста конкурентите за най-желаното отличие в киното. Ето и кои попадат в извадката на престижното издание:

Сали Къркланд и мелодрамата „Анна“

Носителката на „Златен глобус“ и номинирана за „Оскар“ за най-добра женска роля в драмата „Анна“ Сали Къркланд показа на всички през 1987 г. как се прави маркетинг без пари. Заради липсата на бюджет, за да се рекламира, Къркланд заложи на необичайно решение. Беше вечното присъствие на всяко събитие, на което бе поканена. А там промотираше ролята си на всеки журналист, когото успееше да намери и хване за слушател. Инвестира и собствени средства, за да наеме две прес агенции, които да й осигурят  рекламно време. Също така Къркланд собственоръчно написа писма до абсолютно всички членове на Академията, които познава. И – не на последно място – впрегна приятелите си, сред които Анди Уорхол и Джоан Ривърс, за да лобират за нея. Фактът е, че усилията й се отплатиха. Частично. Къркланд спечели „Златен  глобус“ и номинация за „Оскар“, но загуби състезанието в неравна битка с Шер, която изигра главната женска роля в „Лунатици“.

Влюбеният Шекспир: Да потопиш „Спасяването на редник Раян“

На церемонията за връчването на наградите „Оскар“ през 1999 г. романтичният филм на Джон Мадън с участието на Гуинет Полтроу би сагата на Спилбър за Втората световна война. Как? Благодарение на агресивен план, замислен и реализиран от продуцента на „Влюбения Шекспир“ Харви Уайнстийн. Освен обичайните за рекламните кампании партита и материали в медиите, той нае и консултанти. Целта беше да направят лобистка кампания сред членовете на Филмовата академия на САЩ. И стартира и подмолна кампания срещу „Спасяването на редник Раян“, твърдейки, че филмът е силен само в първите си 15 минути. Точно толкова трае завладяващото начало на лентата, при което американската армия пристига на плажа Омаха. В крайна сметка всички тези усилия дадоха резултат и въпреки очакванията, че лентата на Спилбърг ще грабне Оскар, вотът на Академията се обърна в полза на Мадън. „Влюбеният Шекспир“ прибра 7 статуетки, в това число и за главната женска роля на Полтроу. „Спасяването на редник Раян“ само 5, но сред тях и за най-добър режисьор за Спилбърг.

Оскари 2023: номинираните подгряват

По-важното е, че след този прецедент, негативните кампании станаха все по-чести във филмовата индустрия. А с това и подобни удари през кръста.

Противоречивата рекламна кампания на „Бандите на Ню Йорк“

Кампанията с „Влюбеният Шекспир“ далеч не беше единствената схема за удари през кръста, приложена Уайнстийн. През 2003 г. той направи същото и с продуцираната от „Мирамакс“ сага на Мартин Скорсезе. Стратегията му включваше пускането на серия реклами за „лично ползване“, цитиращи уж рецензия, написана от режисьора Робърт Уайз (Уестсайдска история). Целта – да убеди членовете на Филмовата Академия, че Скорсезе заслужава статуетката за най-добър режисьор. Единственият проблем бе, че скоро се оказа, че Уайз изобщо не е писал такъв коментар. Оказа се, че авторът му е Мъри Уайсман, който тогава работил като консултант на „Мирамакс“. Той самият отрече да е направил нещо неетично, като посочи, че е писал рецензии в продължение на десетилетия за всякакви киностудия. Въпреки всичко, случилото се предизвика грандиозен скандал в гилдията. Така, в крайна сметка, „Бандите на Ню Йорк“ си тръгнаха от церемонията с празни ръце. А категорията за „Най-добър филм“ беше спечелена от „Чикаго“.

Завръщането на Мелиса Лео

Докато промотираше завръщането си в експлозивния „Борецът“ на Дейвид Ръсел през 2011 г., 50-годишната актриса имаше един огромен страх. А именно, че заради възрастта си няма да успее да се добере до кориците на списанията. За разлика от конкурентките си като Ейми Адамс. И съответно – няма да успее да достигне до повече гласове в своя полза. Затова, за своя сметка, тя плати реклами, на които позира цялата в кожи, а отгоре пише „Помисли…“. Рекламите станаха обект на множество подигравки, но Лео все пак продължи с тях. На традиционния обяд на кандидатите за „Оскар“, на въпрос на „Ню Йорк таймс“ защо е заложила на тази тактика, тя отговори:

Кризисен екип ще пази Оскарите от шамари

Целият процес, до някаква степен опира да това да успееш да се промотираш.Сигурна съм, че феновете ми ще разберат рекламите и факта, че те показват друга моя страна. Е, в крайна сметка успя. През 2011 г. тя грабна статуетката за най-добра женска поддържаща роля. При това, без да не налага да прави удари през кръста.

Лейди Гага и нейната отдаденост

Никой не може да я обвини в липса на отдаденост. През 2019 г., на церемонията, тя разказа историята как „в една стая може да има 100 души и 99 от тях да не вярват в теб. Важното обаче е един да вярва“. В крайна сметка историята се превърна в меме. Тя така и не успя да получи статуетката за главна женска роля за участието си в „Роди се звезда“, но пък я гушна за песента си Shallow. Само три години по-късно се върна с още по-голям апломб – „Домът на Гучи“. Кампанията й за оскарите през 2022 г. беше базирана на цяла серия супер странни интервюта за: как, докато се подготвяла за ролята, живяла като героинята си Патриция Реджани в продължение на година и половина; Говорила с нейния акцент в продължение на 9 месеца; Написала 80-странична биография за нея; Напивала се по време на снимки;Влизала в ролята като имитирала пантера на пода на хотелската си стая; А също и за вярата й, че лично Патриция й изпратила рояк мухи, който я следвал на последния снимачен ден. За съжаление мечтите й за Оскара отново бяха попарени.

Може ли Кейт Бланшет да подобри рекорда на Хепбърн за „Оскар“

Фотокредит: Vogue, The Hollywood Reporter

Актуално

Избрано за вас