Игра на Левски: вижте кои изложби почитат Апостола

Игра на Левски: вижте кои изложби почитат Апостола

Сподели

В уикенда на 18 и 19 февруари Военноисторическия музей ще отбележи 150-годишнина от гибелта на Васил Левски с две изложби, посветени на славното му дело. Посетителите могат да се запознаят с най-много негови архивни вещи, да разгледат документации и снимки.

 

Входът ще бъде свободен

Своеобразен Път на Левски е част от кураторския замисъл на експозицията, която включва  писмата му, запазените лични вещи като, например, косите, съхранени от майка му.  Кръстчето, подарено от вуйчо му, тасчето за вода и личния револвер.

Организаторите споделят още, че „настоящата инициатива приканва публиката чрез спомена за една от най-светлите личности в българската история да усети как

веригите могат да се превърнат от символ на робството в олицетворение на стремежа към свобода

и да осмисли как делото и идеите на Апостола на свободата отекват в нас днес.“

По традиция екипът на Музея е подготвил изненада за най-малките си приятели. Те ще имат възможността да се включат в играта ‘Тайна поща“, в която ще дешифрират скрити съобщения. Първите 100 от децата, които открият посланието на Левски до тях, ще получат награда.

Втората изложба в чест на  делото на Апостола е в залата на Регионалния исторически музей, а в нейния фокус е

паметта за живота му и дейността по създаване на мрежа от революционни комитети

Сред най-ценните експонати в нея е дневникът на Хаджи Боне Петров – един от най-близките на Левски в София. Влючени са пълномощно за работа на частните революционни комитети в страната, както и лични вещи на сподвижници на Левски.

Експозицията залага и на произведения на изобразителното изкуство,

печатни творби, пощенски марки и карти, проекти и образци на монети и банкноти

с лика на Левски или изображения на посветени на него паметни места.

И тук организаторите за помислили как да спечелят вниманието на децата, чрез интерактивна маса. На нея могат да се разгледат архивни фотографии и документи, както и страници от личното тефтерче на Левски, в което той споменава София и Софийско.

Актуално

Избрано за вас