80-годишният Робърт Де Ниро и неговата неудържима страст към киното

Висцералната ярост на боксьора Джейк Ламота. Изчисленото спокойствие на младия Вито Корлеоне. Нашумелият гангстер Ал Капоне. Проницателният, сух хумор на тъста Джак Бърнс. Робърт Де Ниро вдъхва незабравим живот на всеки един от тези и много други герои.
Той е актьор, режисьор и бизнесмен, двукратен носител на „Оскар“, участвал в повече от 95 филма.

60-те – Годините на Брайън Де Палма

Възприемайки играта като средство за преодоляване на собствената си срамежливост, Де Ниро прави кариера в индустрията, вдъхновен от Монтгомъри Клифт, Марлон Брандо, Джеймс Дийн, Грета Гарбо и др. През 1965 г. той започва да се занимава с актьорството и едва 22-годишен се появява в няколко второстепенни роли във филмите на Марсел Карне Three Rooms in Manhattan“ и Young Wolves“.

Съдбоносното идване на още един изгряващ артист обаче ще даде

тласък на кариерата на Де Ниро

Режисьорът Брайън Де Палма тъкмо навлиза в бранша. Той наема актьора за главна роля във втория си филм Greetings през 1968 г. След успеха си в проекта той веднага си сътрудничи отново с Де Палма в The Wedding Party“ и Hi, Mom!“, където успява да изгради своята идентичност като артист.

В началото на 70-те години на ХХ в. използва времето си, за да премине бавно в индустрията. Той участва в средностатистически драми като Jennifer on My Mind“, Born to Win“ на Иван Пасър и комедийния филм The Gang That Couldn’t Shoot Straigh“, преди самият Де Палма да го запознае с друг амбициозен режисьор – 31-годишния Мартин Скорсезе.

Де Ниро предлага „гъвкавост, въображение и много възможности за избор – това е всичко, което искаш“, заявява Скорсезе в едно старо интервю, а в следващото десетилетие доказва, че това е факт.

70-те – Решителен триумф на критиката

През 1973 г. Де Ниро за първи път си сътрудничи със Скорсезе и установява работни отношения. Te продължават десетилетия след излизането на филма „Mean Streets“ през 1973 г. Скорсезе решава, че Де Ниро трябва да влезе в образа на „Джони Бой“ във филма. Той дава на актьора

първата му роля на невменяем престъпник – архетип, който той ще изиграе изключително добре

Дебютирайки на филмовия фестивал в Кан, изпълнението на Де Ниро е посрещнато с много похвали от критиците. Той е сравняван с Дъстин Хофман в Midnight Cowboy“ и много други успешни колеги от онова време. Докато Скорсезе заснема документалния филм „Italianamerican“ и невероятния романтичен хит „Alice Doesn’t Live Here Anymore“, Де Ниро се насочва към нови възможности. Актьорът си партнира с режисьора в разцвета на силите си Франсис Форд Копола.

Току-що завършил феноменалния The Godfather“, както и интензивното, макар и по-незабележимо продължение The Conversation“, Копола се завръща към него през 1974 г. за продължение на гангстерския си филм. Де Ниро е човекът, който се смята за достатъчно привлекателен и силен, за да се превъплъти в по-младата версия на героя Дон Вито Корлеоне. Това е роля, която е заета от идола на актьора, Марлон Брандо, в първия филм.

Спечелил първия си „Оскар“ за феноменалното си изпълнение във филма, Де Ниро внася зрялост във филма на Копола, като се опира на образа, който е създал за „Mean Streets“ на Скорсезе години по-рано.

Говорейки за въздействието на ролята върху кариерата си, Де Ниро заявява в интервю за Cigar Aficionado: „Получаването на ролята промени кариерата ми или я раздвижи, ако щете. След това, като

спечелиш наградата „Оскар“, ти е гарантирано, че ще работиш отново като актьор

Така, както си спомням, филмите, които се превръщаха във филми от типа на блокбъстърите, „Godfather Part I“, част I, беше първият, който си спомням през живота си като млад човек. След това бяха „Jaws“, после „Godfather II“, така че започнаха да излизат тези филми, които бяха огромни… За щастие Франсис искаше да се снимам в тях“.

Разбираемо е, че режисьорът вижда в Де Ниро мощен потенциален сътрудник за години напред, като му предлага роля в епичния филм за войната във Виетнам „Apocalypse Now“ от 1979 г. Де Ниро обаче вече е поел ангажимент да се върне при Скорсезе и една напрегната „драма на времето“ в лицето на „Taxi Driver“ от 1974 г.

Все още разглеждащ конфликта във Виетнам, но от съвсем различен ъгъл, Де Ниро играе ролята на Травис Бикъл във филма на Скорсезе. Там той е проблемен ветеран, който се движи по улиците на Ню Йорк с такси, преживявайки как моралните ценности на града се изплъзват заедно със собствения му здрав разум. Подготвяйки се за ролята, Де Ниро полага много усилия, за да се превъплъти в духа на героя. Сваля 30 килограма и дори получава лиценз за таксиметров шофьор, за да работи по 12 часа в продължение на месец.

Изпълнението му във филма оттогава се смята за

значим етап в историята на Холивуд,

тъй като представя герой, който трепери от напрежение и се тресе от скрит страх и тревога. Импровизирайки „Говориш ли ми?“ по време на една от най-емблематичните сцени във филма, в която той изпълнява версия на съзнанието си пред огледалото, Де Ниро завинаги издига нивото на играта си, предлагайки герой, който е в еднаква степен ужасяващ и странно симпатичен.

Сякаш вече не е разкрил всичките си актьорски възможности, Де Ниро завършва десетилетието с редица предизвикателни роли. Той си сътрудничи с Бернардо Бертолучи за „1900“ през 1976 г., със Скорсезе за New York, New York през 1977 г. и накрая с Майкъл Чимино за „The Deer Hunter“ през 1978 г.

Докато сътрудничеството му с Бертолучи и Скорсезе не успява да привлече вниманието на публиката, „The Deer Hunter“ се оказва един от най-големите успехи на Де Ниро. Той допълва завладяващата му филмография от антивиетнамски филми, започнала още със сатирата на Де Палма Greetings през 1968 г. Филмът разказва историята на група приятели от малък град в Пенсилвания, чийто живот е

непоправимо разрушен от физическите и психологическите последици

на конфликта във Виетнам. Един от първите филми, които критикуват войната след нейния край през 1975 г. Излизането на „The Deer Hunter“ е силно изявление, което поставя Де Ниро като титан на индустрията, ръководил много от най-силните и актуални проекти.

80-те години на ХХ век – Еклектичен творчески избор

След като почти е „завършил“ киното през 70-те години на миналия век, Де Ниро със сигурност подхожда към следващото десетилетие с нещо като „и сега какво?“. 80-те години започват с може би най-доброто му изпълнение в боксовия филм на Скорсезе „Raging Bull“ – история, базирана на живота на истинския професионален спортист Джейк Ламота.

Усилията му наистина се отплащат и му носят наградата „Оскар“ за „Най-добра главна мъжка роля“ за изпълнение, което съперничи на емоционалната плътност на Травис Бикъл от „Taxi Driver“, въплъщавайки истински проблемен, конфликтен герой, чието его го е превъзмогнало.

И все пак след излизането на „Raging Bull“ Де Ниро поема редица

по-еклектични роли, за да разшири репертоара си,

като се появява като коварен смешник в сатирата на Скорсезе „The King of Comedy“ през 1982 г. Криминалния епос на Серджо Леоне „Once Upon a Time in America“ през 1984 г., романтичният филм на Улу Гросбард „Falling in Love“ през 1984 г. и яркият научнофантастичен трилър на Тери Гилиъм „Brazil“ през 1985 г.

Непредсказуемата му кариера съвпада с тази на индустрията по онова време, която навлиза в нова ера на търговски успех благодарение на франчайзи като Star Wars“, The Terminator“ и „Ghostbusters“. Съответно Де Ниро започва да се ориентира към по-различни продукции, като интригуващия хорър „Angel Heart“ на режисьора Алън Паркър от 1987 г. Ролята на Ал Капоне във високобюджетната криминална история за забраната „The Untouchables“ на Де Палма и една от първите му комедийни роли в „Midnight Run“ на Мартин Брест.

90-те години на ХХ век – обмисля преоткриване

Завръщането на Скорсезе през 1990 г. затвърждава позициите на Де Ниро в собствената му кариера, като дуото пуска „Goodfellas“. Представлява влиятелна гангстерска драма, която определя неистовия стил и темпо на филмопроизводство през последното десетилетие на ХХ век. Адаптация на нехудожествената книга „Wiseguy“ от Никълъс Пиледжи от 1985 г. Де Ниро участва във филма в ролята на Джеймс Конуей, ирландски крадец на коли, който наставлява младия начинаещ престъпник Хенри Хил.

Перфектна равносметка на най-емблематичните му персонажи до момента, сред които са Джейк Ламота от Raging Bull’, Травис Бикъл от Taxi Driver и Макаронот „Once Upon a Time in America“.„Goodfellas“ възроди кариерата на Де Ниро и го превърна в една от най-силните холивудски филмови звезди.

Ако 60-те и 70-те години на миналия век са години на изграждане и самореализация за Де Ниро, то 90-те години са десетилетие на обмислено преоткриване. През това време той си сътрудничи с някои от

най-изтъкнатите таланти на епохата, за да повиши собствената си стойност в индустрията

Въпреки че никога не е изоставял чувствителността си към актьорските методи, Де Ниро се посвещава изцяло на тази практика през 1991 г. с излизането на филма на Скорсезе „Cape Fear“. Изпълнявайки неприятната роля на изнасилвача Макс Кади, който е освободен от затвора и веднага се насочва към бившия си подсъдим. Де Ниро харчи 5000 долара, за да си изпили зъбите, да ги наточи и деформира. И всичко това, за да се подготви физически за заплашителния персонаж.

Следват интелигентни сътрудничества – с любимия комик Бил Мъри за „Mad Dog and Glory“, с младия Леонардо ди Каприо за „This Boy’s Life“, като в същото време през 1993 г. заснема режисьорския си дебют „A Bronx Tale“. Нещо като криминална драма по подобие на Скорсезе, „A Bronx Tale“ е проницателен избор на проекти за Де Ниро, който процъфтява на фона на предишния си успех с филм, който все още пулсира с качество.

Две години по-късно Скорсезе добавя още една бройка в класацията си с излизането на „Casino“ през 1995 г. След това продължава проницателните си сътрудничества, като през 1995 г. си

партнира с друга класна екшън звезда Ал Пачино

в „Heat“, с младия сърцеразбивач Брад Пит в „Sleepers“ през 1996 г. И не на последно място с любимия режисьор Куентин Тарантино през 1997 г. в „Jackie Brown“ . Филмът утвърждава режисьора като нещо повече от младежки любител на кървави филми.

И все пак, може би най-съдбовната роля на Де Ниро през десетилетието ще бъде в комедията „Analyze This“ от 1999 г., която ще постави актьора пред няколко години трудности в кариерата.

2000-те/2010-те – От криминална икона до комик

Поколението, родено през и около 21-ви век, има малко основни познания за Робърт де Ниро. Те израснаха с гореспоменатите личности като Леонардо ди Каприо, който развяваше русата си коса в „Titanic“ на Джеймс Камерън, Брад Пит, който размахваше мускули в „Thelma and Louise“ на Ридли Скот, и Киану Рийвс, който завинаги преобрази екшън жанра в „The Matrix“ на сестрите Уашовски.

Всъщност за младото поколение изглеждаше, че Де Ниро не е нищо повече от комедиен актьор, участвал във филми като „The Adventures of Rocky & Bullwinkle“ от 2000 г., „Shark Tale“ от 2004 г. и „Meet the Fockers“ на Джей Роуч, които бледнееха в сравнение с класиките, събиращи прах по DVD рафтовете в семейните домове по света.

Де Ниро и преди е преживявал нещо като криза на

професионалната си идентичност,

но тази сякаш е по-дълбоко вкоренена, а появата му в телевизионната комедия на Рики Джървейс „Extras“ подсказва, че той се е превърнал в пародия на самия себе си.

Виждайки завоя в кариерата си като предизвикателство и нещо подобно на трупане на пари, Де Ниро не успява да се развие истински в началото на 21 век. Той достига до странни върхови постижения с филми като фантастичната драма „Stardust“ от 2007 г. След това следват криминалния „Limitless“ от 2011 г. и носителя на „Оскар“ „Silver Linings Playbook“ на Дейвид О. Ръсел.

Сякаш най-накрая се е поддал на комерсиалните изкушения на индустрията, Де Ниро се появява в съвременни филми като „New Year’s Eve“ от 2011 г. и „The Family“ от 2013 г.

2020-те години – Модерен ренесанс?

Мнозина предполагат, че 2020-те години са ренесанс в кариерата на Де Ниро, но все още не сме свидетели на истинското му осъществяване. Предположенията за това започнаха през 2019 г., когато той пое поддържаща роля в супергеройския филм на Тод Филипс „Joker“. В него участва заедно с Хоакин Финикс във филм, който сам по себе си е продуциран от Скорсезе и вдъхновен от филми като „Taxi Driver“ и „The King of Comedy“.

И все пак, както „Joker“ само напомня на публиката за отминалите качества на Де Ниро, така и „The Irishman“ прави същото. Той състарява актьора заедно с Ал Пачино и Джо Пеши в

странна карнавална постановка,

която не се отплаща съвсем на творческата група режисьори.

Но със сигурност имаше проблясъци на брилянтност от страна на Де Ниро, демонстриращ ярката спонтанност, която показа в началото на кариерата си и която, надяваме се, ще разцъфне отново с излизането на „Killers of the Flower Moon“ на Скорсезе през 2023 г.

Наслаждавайки се на почти седем десетилетия изява в индустрията, Де Ниро остава икона на киното. Звездата е пример за всеки начинаещ актьор и това как да се превъплъти в даден персонаж, да изпълни неговите тънкости и да държи публиката на нокти.

Подкрепете ни

Благодарим на всеки един от вас, който е част от културната екосистема в Централна и Източна Европа и дава своя принос за нашето развитие. За да запазим съдържанието си безплатно за всички, имаме нужда от вашата подкрепа. Основната ни мисия е да развием и да допринесем за културния живот в България и за това да има своята сцена за изява.

Актуално