БНТ пуска документален филм за Георги Господинов

Фотокредит: David Parry/Shutterstock

БНТ пуска документален филм за Георги Господинов

Фотокредит: David Parry/Shutterstock
Сподели

Броени дни след отличието на романа „Времеубежище“ с най-престижната награда в света на литературата, документалната лента „Георги Господинов в убежището на времето“ ще бъде излъчен тази вечер по БНТ 1.

Явно имаме страшна нужда от хубави неща тук, но и светът има нужда да види нещо светло от тук. Защото начинът, по който реагираха големи медии като ВВС, Guardian, New York Times. Начинът, по който те разпитваха за България – те се радваха и знаеха вече за радостта в България! Начинът, по който обяснявахме, че

имаме такъв празник, че това е държава, която може да празнува езика си и че тази държава не е изгубена.

И това също ги впечатли – че някой може да се радва по такъв начин на книга, все пак това не е футболен мач.“ сподели писателят, с който се гордее цяла България.

Господинов беше гост на предаването на БНТ за култура заедно с режисьора на документалния филм Павел Веснаков. Филмът е част от поредицата „БНТ представя“.

„Букър“-ът беше истински празник за българите, като новината се появи в навечерието на 24 май, най-светлия ден за българската книжовност.

Тази награда наистина открехва любопитството към други хора и аз се надявам на следващите писатели вече да им бъде много по-лесно и да има открехната врата.“, каза още Господинов.

Фотокредит: БНТ

Лентата на Веснаков ще отведе зрителите в сакралното и лично пространство на писателя, където той ще ги срещне със себе си сред своите колекции от книги, спомени и записки. Във филма Господинов се връща и споделя за своите първи думи. Чути, прочетени и написани.

Думите, които играят важна роля в неговата светла съдба на една от водещите фигури в съвременната българска литература.

Интересното е, че всъщност започнахме да снимаме филма февруари-март. И в течение на времето бях свидетел на това, което се случваше с Георги.  Много е интересно да се отбележи, че във филма става дума за времето – какво ни кара да го запомним, да го подминем, как то съпътства живота ни. И смисълът на този филм, според мен, е че се надявам зрителите да запомнят този момент, това събитие за българската литература, което се случва с Георги.“, разказа режисьорът.

Наскоро, Господинов състави плейлист от дузина песни, които имат решаваща роля в романа.

Това се случи по идея на организаторите на наградата „Букър“, а самият списък с песни може да бъде открит в сайта на наградата от Георги Господинов, с превода на Анджела Родел.

Фотокредит: Манол Пейков

Музиката е особено важна за този роман и може да бъде „чута“ на много места в него. Първо, защото музиката събужда паметта. Изследователите твърдят, че музикалните структури остават в паметта ни последни. До последно в главите ни свири пиано. Рефренът на Strawberry Fields Forever на Бийтълс може да бъде слънчев лъч, който осветява сумрачна стая от детството. В клиниките на миналото

Гаустин и разказвачът постоянно използват суперсилата на музиката;

различни емблематични песни ни връщат към определени години. Тук предлагаме избран плейлист от миналото: Song Shelter, ако желаете.“, споделя Господинов за музиката във „Времеубежище“.

В плейлиста можем да видим песни на The Beatles, Лоте Леня, The Doors, Валя Балканска, Франк Синатра, ABBA и много други. 

Актуално

Избрано за вас