Netflix загуби 18 милиарда долара от стойността си за ден

Netflix загуби 18 милиарда долара от стойността си за ден

Сподели

Акциите на Netflix Inc. отбелязаха най-големия си спад тази година. Това се случи поради прогнозираните приходи за третото тримесечие, които не оправдаха очакванията на Уолстрийт. Неотдавнашните стратегии на компанията, като ограниченията за споделяне на пароли и нов рекламен план, все още не са увеличили ръста на продажбите, както се предвиждаше.

Акциите на компанията се понижиха с 8,4% до 437,42 долара в Ню Йорк

Това е най-рязкото понижение от декември миналата година. Въпреки че не изповядва експертни познания в областта на икономиката, стендъп комикът Зак Борнщайн коментира случващото се. Той сподели в Twitter изчисленията си, според които Netflix е загубил 18 млрд. долара пазарна стойност само за един ден.

Борнщайн твърди, че загубата от 18 млрд. долара би могла да финансира всички искания на сценаристите и актьорите на Netflix в продължение на 36 години. Изказването му е ясна критика към стрийминг гиганта, който е основна мишена на настоящите стачки на холивудските сценаристи и актьори. Те продължават, докато професионалисти от бранша се стремят да получат по-големи остатъчни възнаграждения за стрийминг, по-добри заплати, по-добри условия на труд и сигурност на работното място в условията на напредващата технология на изкуствения интелект.

Анализатори твърдят, че стойността на компанията зависи от качеството на нейното съдържание

Мнозина се опасяват, че Netflix може да изчерпи съдържанието си поради настоящите стачки. В тях участват Гилдията на американските писатели (WGA) и Гилдията на екранните актьори – Американската федерация на телевизионните и радиоартисти (SAG-AFTRA). По време на разговора за приходите за второто тримесечие на 2023 г. съизпълнителните директори на Netflix Тед Сарандос и Грег Питърс отхвърлиха тези опасения, като заявиха, че недостигът на съдържание не е проблем.

Засега Netflix запазва положителна перспектива за бъдещето си. Tя е подкрепена от солидния списък със съдържание и рязкото увеличаване на абонаментите след ограниченията за споделяне на пароли. Въпреки това анализаторите предупреждават, че бързо нарастващият брой платформи за стрийминг също може значително да оспори водещата пазарна позиция на Netflix.

Един продължителен период на стачки обаче би могъл да постави стрийминг гиганта в несигурно положение.

Актуално