„Спящи красавици“ е темата на Мет Гала 2024

Фото кредит: Getty Images

„Спящи красавици“ е темата на Мет Гала 2024

Фото кредит: Getty Images
Сподели

„Спящи красавици: Да пробудим модата отново“ ще бъде темата на следващия годишен бал на музея „Метрополитън“. Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Следователно може би е време приказните бални рокли да бъдат извадени.

Пищната Мет Гала ще се проведе на 6 май 2024 г.

и ще отбележи пролетната изложба на Института за костюми на Музея на изкуствата „Метрополитън“. След като беше обявена темата, предстои да станат ясни и звездните водещи на събитието.

„Спящите красавици“, които се споменават в заглавието на изложбата, всъщност са ценни дрехи от колекцията на музея. Те са толкова крехки, че трябва да бъдат поставени в специални стъклени „ковчези“, казаха кураторите. Дрехите ще бъдат изложени в поредица от галерии, организирани по теми, свързани с природата.

„Използвайки света на природата като обединяваща визуална метафора за преходността на модата, изложбата ще изследва цикличните теми за

възраждането и обновяването,

вдъхвайки нов живот на тези легендарни експонати чрез творчески и потапящи активации, предназначени да предадат ароматите, звуците, текстурите и движенията на дрехите, които вече не могат директно да взаимодействат с тялото“, се казва в направеното от музея изявление.

Фото кредит: АП

Кураторът Андрю Болтън, който ръководи всички изложби на музея, обясни, че експозицията включва както редки исторически облекла, така и съответстващи съвременни модни решения.

„Когато една дреха влезе в нашата колекция, нейният статут се променя безвъзвратно“, казва Болтън. „Това, което някога е било важна част от житейския опит на даден човек, сега е неподвижно произведение на изкуството, което вече не може да бъде носено или чуто, докоснато или помирисано. Изложбата се опитва да съживи тези произведения на изкуството, като събуди отново техните сетивни способности“, допълва кураторът.

Тя ще включва около 250 облекла и аксесоари, обхващащи четири века, и ще продължи от 10 май до 2 септември 2024 г. Основната ѝ цел е да ангажира зрението, обонянието, осезанието и слуха на посетителя.

Фото кредит: Getty Images

Актуално

Избрано за вас