Кинофестивалът във Венеция предлага пътешествие във виртуалната реалност с Уолъс и Громит

Кинофестивалът във Венеция предлага пътешествие във виртуалната реалност с Уолъс и Громит

Сподели

Филмовият фестивал във Венеция тази седмица демонстрира бързия напредък на виртуалната реалност, предлагайки възможност на публиката да влезе в света на анимационните герои Уолъс и Громит или да види как книгите оживяват, предаде Франс прес.

Наред с традиционните филми, Мострата всяка година предлага потапяне във „Венеция Immersive“, пише БТА. Това е секция, която изследва най-новите технологични постижения на малък остров във венецианската лагуна, използван някога за карантина на пътници.

Посетителите са поканени да взаимодействат с виртуална среда, подобна на тази в анимационния филм „Уолъс и Громит: Голяма експедиция“. Те могат да се превърнат в Громит, за да помогнат на главните герои да намерят изход от случайна одисея до планетата Марс.

„Интерактивността в тези вселени става все по-прецизна и разнообразна. Създателите намират

начини да тласкат технологиите напред

и да ги използват за наистина неочаквани цели“, казва Мишел Рейлак, един от хората, които стоят зад „Венеция Immersive“.

Друг експеримент включва използването на слушалки за виртуална реалност. Те пренасят няколко участници в кабинета на известния архитект от Барселона Антонио Гауди. Освен това им позволяват да го разгледат и да видят как неговият шедьовър – катедралата в града, се издига около тях по ефектен начин.

Изкуственият интелект също е част от преживяването. Използвани са платформите ChatGPT и Midjourney за създаване на история и изображения на базата на въпросник, предоставен на посетителите.

Едно от най-впечатляващите в технологично отношение преживяване е „Разказвачът Джим Хенсън“. За него участниците разполагат с очила, за да видят как

пред очите им се създава 3D филм от специална книга

Те я държат в ръцете си, преминавайки от една глава към друга, докато обръщат страниците.

Това е най-скорошната иновация на „Феликс енд Пол Стюдиос“ . Те са пионери в тази област и отговорни за създаването на виртуални обиколки на Международната космическа станция (МКС), Белия дом по времето на Барак Обама и тренировките с баскетболиста Леброн Джеймс.

„Искахме да осъществим мечтата за това какво може да представлява една книга във виртуална реалност, което означаваше да тласнем технологията още по-напред“, обяснява Пол Рафаел, един от съоснователите на студиото.

Камерите в очилата дешифрират страниците и проследяват позицията им в реално време, след което алгоритъм, създаден единствено за тази цел, изчислява прецизно къде да насложи движещите се 3D изображения.

Благодарение на появата на нови слушалки от Apple и други доставчици, той смята, че този тип книги могат бързо да се разпространят на пазара.

„Все още сме в началото и има толкова много неща за откриване. Дори след десет години имаме впечатлението, че можем да се занимаваме с това през целия си живот и да открием само нищожна част от него!“, продължава ентусиазирано Рафаел.

Фестивалната секция „Венеция Immersive“ се фокусира и върху преживяванията, свързани със социалното взаимодействие. И по-специално чрез платформа, позволяваща на участниците да се срещат и разговарят във виртуални вселени.

„Виртуалната реалност вече не е самотно преживяване. Тя придоби социално измерение и именно там ще намери средствата да завладее много по-широка публика“, казва Мишел Рейлак.

Актуално

Избрано за вас