Композиторът на „Батман“ обвинен в сексуален тормоз

INDIO, CALIFORNIA - APRIL 16: Danny Elfman performs onstage at the Outdoor Theatre during the 2022 Coachella Valley Music And Arts Festival on April 16, 2022 in Indio, California. (Photo by Frazer Harrison/Getty Images for Coachella)

Композиторът на „Батман“ обвинен в сексуален тормоз

INDIO, CALIFORNIA - APRIL 16: Danny Elfman performs onstage at the Outdoor Theatre during the 2022 Coachella Valley Music And Arts Festival on April 16, 2022 in Indio, California. (Photo by Frazer Harrison/Getty Images for Coachella)
Сподели

Прочутият филмов и телевизионен композитор Дани Елфман е обвинен за упражняването на сексуален тормоз върху номинираната за „Грами“ пианистка и композиторка Номи Абади. Елфман, известен със създаването на тематичната песен на „Семейство Симпсън“ и музиката на „Мъже в черно“ и „Спайдърмен“, е съден за нарушаване на споразумение между двамата.

Елфман трябва да плати 830 000 долара

В съдебните документи, които са получени от Variety пише, че „страните са се споразумели да разрешат основния спор“ през юли 2018 г., което включва Елфман да извърши четири плащания в продължение на пет години на обща стойност 830 000 долара. В иска обаче се твърди, че през юли 2019 г. и 2021 г. Елфман не е извършил плащания в размер на 42 500 долара. В резултат на това Абади иска възстановяване на 85 000 долара.

Елфман е обвинен заради това, че се е разкрил пред Абади и е мастурбирал пред нея многократно, без нейното съгласие. Композиторът на „Батман“ отрича всички обвинения срещу него. Той описва отношенията им като „платонични“ и твърди, че „Абади се е опитала да го преследва и му е отмъстила, след като той е отхвърлил ухажванията ѝ“.

Композиторът я обвинява в опит да съсипе брака му

„Как да отговоря на толкова сериозни обвинения, когато дори невинността не е валидна защита“, казва Елфман в изявлението си. И допълва: „Болезнена е мисълта, че една 50-годишна кариера може да бъде унищожена от няколко новинарски заглавия и в резултат на злостни и напълно неверни твърдения за сексуално неуместно поведение. В твърденията на г-жа Абади просто няма истина.

Позволих ѝ близост, без да знам, че тя има чувства към мен от детството си

И че нейното намерение е да разбие брака ми и да заеме мястото на жена ми. Когато този човек разбра, че искам да стоя на дистанция, даде да се разбере, че ще си платя, задето съм я отхвърлил. Позволих едно необмислено приятелство да има последици в далечното бъдеще. Тази грешка в преценката е изцяло моя. Не съм направил нищо неприлично или нередно и моите адвокати са готови да докажат с многобройни доказателства, че тези обвинения са неверни. Това е всичко, което ще кажа по тази тема.“

Номи Абади / Фото кредит: Facebook

От Rolling Stone се свързали с приятели на Абади, които потвърдили много от нейните твърдения. В доклада се посочва, че те си спомнят за запознанството им през 2015 г. Тогава тя се надявала той да бъде нейн ментор и отправна точка в кариерата ѝ.

Абади твърди, че Елфман е отварял вратата на звукозаписното си студио без дрехи

В полицейския доклад на Абади се посочва, че „поведението на Елфман се е превърнало от привидно приятелско в неподходящо в рамките на първата година“. Изданието съобщава, че Елфман е отварял вратата на звукозаписното си студио по халат за баня, без дрехи под него. Обяснението му било, че „така обичал да работи“. Той настоявал, че мастурбацията ще му помогне „в творчеството“. Приятели на Абади разказват пред изданието, че Елфман я канил в сауната в звукозаписното си студио, което неговият говорител отрича.

От 80-те години на миналия век Елфман е един от най-влиятелните композитори в света на филмовата музика. Има над 100 филмови музикални композиции през 40-годишната си кариера. Той е известен с дългогодишното си сътрудничество с Тим Бъртън за филми като „Батман“, „Бийтълджус“, „Едуард Ножиците“ и сериала на Netflix „Сряда“.  Като изпълнител е най-известен с озвучаването на Джак Скелингтън в песните от „Кошмарът преди Коледа“, за които композира. През 2015 г. носителят на „Еми“ и „Грами“ Елфман е удостоен с наградата „Легенда на Дисни“, а през 2022 г. – с наградата за цялостно творчество на Дружеството на композиторите и текстописците.

Елфман е поканен в България за новия сезон на Софийската филхармония на концерт с негова музика в Зала „България“ на 5-и октомври.

Фото кредит откриваща снимка: Getty Images

Актуално

Избрано за вас