Световноизвестната цигуларка Мидори свири със Софийската филхармония

Световноизвестната цигуларка Мидори свири със Софийската филхармония

Сподели

В деня на София Столична община и Софийската филхармония организират концерт с участието на забележителната цигуларка Мидори. В него ще се включат още темпераментната акордеонистка Вероника Тодорова и стилното сопрано Елена Механджийска под палката на едно от горещите имена на българския диригентски подиум Вилиана Вълчева.

Програмата на вечерта включва „Fantasy Homage to Schubert“ на номинираната за „Грами“ българска композиторка Добринка Табакова, Серенада за цигулка, арфа, ударни и струнен оркестър от легендата Ленард Бърнстейн и горещата Танго меса от Мартин Палмери с участието на Националния филхармоничен хор, пише БТА.

„Техниката ѝ е съвършена, а за майсторството и оригиналността на интерпретациите ѝ няма какво повече да се желае. Музикалността на артистката е

толкова безупречна, че дори и най-известните произведения

звучат в нейното изпълнение със свежестта и очарованието на нови”, споделя един от критиците на знаменитата американско-японска цигуларка Мидори.

Родена в Осака (Япония) през 1971 г., тя започва да свири на цигулка едва на две години, обучавана от своята майка. 7-годишна за първи път дебютира пред публика. На 11 я открива за голямата сцена диригентът Зубин Мета. Той я кани да участва в Новогодишната гала на Ню Йоркската филхармония. В същата година 1982 г. се премества да живее в Ню Йорк, където учи в престижната Джулиърд скул при легендарната педагожка Дороти Дилей.

Репертоарът на великолепната цигуларка включва произведения от Й.С.Бах, В.А.Моцарт, Менделсон, Паганини, Дворжак, Сибелиус, Дебюси и др. А сред съвременните автори са Витолд Лютославски, Дьорд Куртаг, Исан Юн, Магнус Линдберг, Петер Йотвьош, на жени-композиторки. Прави турнета с камерни рецитали изцяло с нова музика.

Цигуларката концертира по целия свят с най-добрите оркестри и големи диригенти като Клаудио Абадо, Ленард Бърнстейн, Зубин Мета, Сейджи Озава и др. Всяка среща с изкуството на Мидори – на сцената или чрез многобройните записи носи неповторимо преживяване. Тя свири на цигулка „Гуарниери дел Джезу, екс Хуберман” от 1734 г., предоставена ѝ от фондацията „Хайяшибара”.

Билети за изключителното събитие са налични на касата на зала „България“ и в Eventim.

Фото кредит откриваща снимка: Timothy Greenfield-Sanders

Актуално

Избрано за вас