Амстердам към британските парти туристи: „Стойте далеч!“

Амстердам към британските парти туристи: „Стойте далеч!“

Сподели

Общинският съвет на Амстердам прибегна до дигитална кампания за бойкот на британците на възраст 18-35, които популяризират града като топ дестинация за секс туризъм и наркотици. Инициативата е част от усилията за изчистване на имиджа на Амстердам като столица на най-либералните партита в Европа, предава BBC.

Видеоклиповете ясно показват млади мъже, които залитат по улиците,

закопчани са с белезници, снемат им се пръстови отпечатъци от полицията.

Онлайн рекламите за рисковете от прекомерната употреба на наркотици и алкохол ще се задействат, когато хората във Великобритания атакуват търсачките с ключови думи като „ергенско парти“, „евтин хотел“ или „обиколка на заведения в Амстердам“.

Посланието е безкомпромисно – дългият уикенд в Амстердам може да ви създаде погрешни спомени, а

бягството, което жадувате, може да доведе до наказуеми провинения

Британците могат да намерят двупосочни полети до Амстердам за 50 паунда (около 160 лева).

Базираните в Обединеното кралство туристически агенции предлагат и ергенски уикенди в Амстердам, включващи круиз с лодка по канала с неограничено количество пиене, вечери тип „пържола и стриптийз“ и обиколки на заведения в квартала на Червените фенери.

От години хората

се оплакват от пияни британци, които уринират на обществени места,

повръщат в каналите, събличат се и участват в пиянски свади. Това не е ново явление.

Преди почти десетилетие тогавашният кмет на Амстердам покани лондонския си колега Борис Джонсън да се увери сам във вандалщината на британците. „Облечени са като зайци или свещеници, а понякога изобщо не са облечени. С удоволствие бих го поканил да стане свидетел на това“, казва тогава Еберхард ван дер Лаан.

Критиците твърдят, че целенасочените рекламни кампании са дискриминационни и се основават на несправедливи стереотипи.

В Нидерландия

на кафенетата е разрешено да продават канабис, стига да спазват определени строги условия,

като например да не сервират алкохолни напитки и да не продават на непълнолетни.

„Туристите идват заради музеите, а също и заради кафенетата“, казва Йоахим Хелмс, собственик на кафене „Грийнхаус“.

Той кимва към жена на 60 години и посочва, че клиентите му са от всички социални и икономически слоеве на обществото. Опитите да се изключат някои от тях въз основа на възрастта и пола им нарушават принципите на свобода, толерантност и равенство, с които Амстердам се гордее.

Амстердам е

един от най-посещаваните градове в света с около 20 милиона туристи годишно,

един милион от които британци. Но прекомерният туризъм поставя на изпитание търпимостта на местните жители и принуждава градския съвет да действа.

Огромни билбордове в Червения квартал показват снимки на жители с надпис, който напомня на посетителите му: „Ние живеем тук“. Съветът е в процес на преместване на прочутите неонови витрини за дефиле на проститутките от жилищния център в нова „еротична зона“. Слуховете за пълна забрана на търговията със сексуални услуги засега е отшумял.

Вместо това се въвеждат по-стриктни правила за дейността. Вече втори уикенд публичните домове и баровете ще затварят по-рано, а

през май ще влезе в сила забраната за пушене на канабис по улиците

в квартала на Червените фенери и около него. Все още се обсъжда дали на туристите трябва да се забрани да посещават кофи шоповете в холандската столица.

Мисията на Амстердам е да направи индустрията по-малко сенчеста, по-устойчива, а града – по-привлекателен за живеене.

Отностно реакциите на хората към антитуристическата кампания в социалните медии, един мъж се шегува, че „ми прилича повече на реклама“, а друг отбелязва, че е „загадка защо хора на възраст 18-35 години биха били привлечени от град с легализирани кафенета за наркотици и публични домове“.

Други изглежда са скептично настроени към кампанията, а една жена пише: „Те искат да печелят пари от семейства и музеи, но знаят, че тревата и червените фенери поддържат града.“

 

 

Фотокредит: Pixabay

Актуално

Избрано за вас