Лягаш във Франция, събуждаш се в Швейцария

Лягаш във Франция, събуждаш се в Швейцария

Сподели

Лягаш във Франция, събуждаш се в Швейцария – в този хотел е възможно.

Да спиш в две държави едновременно?

Дали е възможно? Отговорът е – да, в този хотел.

„Вие сте в стая девет, това е една от нашите двунационални стаи“, казва управителят на хотела с усмивка, подавайки метален ключ.

Този хотел не е обикновен.

Построен в рустик стил, който е толкова разпространен в тази част на Европа, малкият семеен хотел Hotel Arbez Franco-Suisse, наричан още L’Arbézie, има особеността да се намира точно на върха на международна граница, пише CNN.

Репродукция на известната картина на Пол Сезан „Картоиграчите“ стои над ресторанта, висяща точно на мястото, където минава границата. Тази необичайна настройка е нежелана последица от Договора от Дапес от 1862 г., с който Франция и Швейцария

се договориха за малка териториална размяна,
за да позволят пълен френски контрол върху близкия стратегически път.

В договора е предвидено всички сгради по границата да останат на място, обстоятелство, което местен предприемач използва, за да отвори магазин и бар, за да се възползва от трансграничната търговия.

Хотелът идва в последствие.

Резултатът е, че приблизително половината хотел е във Франция, а другата половина в Швейцария, като международната граница разполовява ресторанта и няколко от стаите. Двунационалните стаи са невидимо международно

разделение, минаващо през банята и леглото.

Това означава, че гостите спят с главата си в Швейцария и краката във Франция.

Снимки: Instagram

Вижте още:

Актуално

Избрано за вас