Остров, град и свещени разкопки кандидати за ЮНЕСКО

Остров, град и свещени разкопки кандидати за ЮНЕСКО

Сподели

Село, град, остров и свещени комплекси са новите кандидати за включване в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Той се актуализира всяка година, като номинациите са многобройни. Ето кои може да попаднат в списъка:

Древен Йерихон, Палестина

Древният Йерихон в Палестина, който познаваме от Библията и който всъщност е първият град с крепостна стена около себе си е първи в списъка, според сайта msn.com.

Чивита ди Баньореджо, Италия

Освен него, под защитата на ЮНЕСКО може да попадне и италианското село Чивита ди Баньореджо. Градчето е наричано „умиращият град“, но е важна част от културата и историята на своя район.

Планетариумът Eise Eisinga, Нидерландия

Планетариумът Eise Eisinga е механичен планетариум от 18 век. Той е разположен в нидерландския град Франекер.

Вулканичната гора, Мартиника

Карибският остров, който принадлежи към територията на Франция – Мартиника, е кандидат за обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Специфичното тук е вулканичната и гориста местност, която е възникнала върху вулканична пепел.

Алтайското плато, Монголия

Платото на Алтай в Монголия е местообитание на редки или застрашени видове животни. Поради тази своя специфика, това е важно местообитание, което трябва да се защити с участието на ЮНЕСКО.

Остров Джерба, Тунис

Островът, който всъщност е и мястото на най-старата синагога в Африка, е сред най-известните туристически дестинации в Тунис.

Ко Кер, Камбоджа

Ко Кер, Камбоджанският археологически обект на древния Лингапура или Чок Гаргяр е кандидатствал за статут на световно наследство и преди. Но сега има повече шансове да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО. Причината са важните исторически и археологически доказателства, запазили културната памет и до днес.

Масулех, Иран

Историческият ирански град Масулех е известен с многоетажния си градски пейзаж, който сякаш се слива с естествените склонове. Това е забележителен свидетел на инженерните познания и умения на предците от древен Иран.

Свещените комплекси на Хойсала

Свещените комплекси на Хойсала включват две групи храмове от 11-14 век. Храмът Ченакешава в Белур остава важен център за поклонение.

Трусът в Турция разруши и вековна крепост

Снимки: msn.com

 

Актуално

Избрано за вас