Учени откриха таен коридор в Хеопсовата пирамида

Учени откриха таен коридор в Хеопсовата пирамида

Сподели

Таен коридор в Хеопсовата пирамида, неизвестен досега, са открили учени. Това съобщи Ройтерс, цитиран от 24 часа.

Пирамидата се намира на платото Гиза, в южните покрайнини на Кайро и е проучвана от десетилетия. Въпреки това, международен екип от изследователи е успял да намери поредна тайна в нея. За разкритието съобщи египетският министър на туризма и паметниците на културата Ахмед Иса.

Откритието

„При проучването на пирамидата е открит коридор с дължина 9 метра и ширина 2,1 метра, като работата по проекта за сканиране продължава от 2015 г.“, каза той. Иса заяви, че екип от египетски учени, подпомаган от колеги от университети в САЩ, Франция, Германия, Япония и Канада, провежда изследването. Незавършеният таен коридор вероятно е построен, за да облекчи тежестта на пирамидата върху главния вход, разположен на седем метра по-надолу. Или на друга, все още неоткрита камера или пространство, смятат учените.

едно от най-важните, направени в Хеопсовата пирамида в днешно време.
„Пирамидата на фараона Хеопс е една от най-известните в света и в нея са направени много пробиви. Те са използвани от археолозите за откриване на нови тайни на древната египетска цивилизация“, казва още ученият, цитиран от вестник „Ал Ахрам“.
Път към отвъдното

Във вътрешността на високата 146 метра Хеопсова пирамида, построена около 2560 г.пр.н.е., се намират две големи камери, известни като покоите на краля и на кралицата. От всяка камера тръгват нагоре две шахти под ъгъл от 45 градуса. Според учените те са били предназначени за преминаване на душата на починалия владетел в отвъдния свят. Все още не е известно къде излизат шахтите от покоите на кралицата, открити едва през 1872 г., тъй като входът им е затворен с масивни порти. С разлика от 10 години – през 1992 г. и 2002 г. – към тайните помещения във вътрешността на пирамидата са изпратени роботи с видеокамери. Те трябвало да пробият дупка в портите с дебелина няколко сантиметра, за да изяснят какво има зад тях. Но машините, след усърдна работа, всеки път се натъквали на нов портал. Сега археолозите се надяват, че обширното сканиране на пирамидите ще им даде по-изчерпателна информация за древните постройки.

 

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас