10 места, които ще ви платят, за да се преместите да живеете там

10 места, които ще ви платят, за да се преместите да живеете там

Сподели

С нарастването на дистанционната работа идеята за преместване на нови места и опознаване на различни аспекти на живота завладява умовете на много хора. Да се впуснеш в приключение на ново място е безспорно вълнуващо. Въпреки това разходите, свързани с него, могат да бъдат възпиращ фактор за някои. Какво ще кажете, ако ви споделим, че има места, които не само ви посрещат с отворени обятия, но и ви плащат, за да се преместите там?

Да, прочетохте правилно. Има градове и държави по целия свят, които предлагат примамливи стимули. Те са специално пригодени за

привличане на дистанционни работници и самостоятелно заети лица

Тези програми са разработени така, че да направят преместването както привлекателно, така и финансово изгодно. В тази статия ще разгледаме някои от най-добрите места, които ще ви платят, за да се преместите там. Както и какви са изискванията, на които трябва да отговаряте.

Западна Вирджиния

Стимул: До $12,000

Изисквания за допустимост: 18-годишна възраст, гражданин на САЩ или притежател на зелена карта, дистанционна работа на пълен работен ден или самостоятелна заетост извън Западна Вирджиния

Визова разпоредба: Няма

Западна Вирджиния, често пренебрегвана заради скритите си съкровища, е щат, който може да се похвали с несравнима природна красота и безброй възможности за отдих на открито. С исторически забележителности и престижни колежи и университети, щатът предлага обогатяваща среда както за търсещите приключения, така и за учените. Освен това стратегическото му местоположение в близост до големи градове на Източното крайбрежие като Филаделфия, Балтимор и Вашингтон го прави идеален избор за тези, които търсят едновременно спокойствие и достъпност.

Фото кредит: Wikimedia

Благодарение на програмата за трансформация, наречена „Ascend West Virginia“, Западна Вирджиния се превръща във все по-привлекателна дестинация. Особено за тези, които търсят промяна в темпото и по-близка връзка с природата. Тази новаторска инициатива дава възможност на работещите от разстояние да се преместят в една от трите живописни общини в щата: района на Моргантаун, долината Грийнбриър и Източния Панхендъл.

Финансовите ползи са също толкова примамливи, като дистанционните работници получават 10 000 долара, разпределени през първата година на месечни вноски. При завършване на втората си поредна година в там участниците получават допълнителни 2000 долара. За да допълнят баланса между професионалния и личния живот, работещите от разстояние могат да се възползват и от една година безплатен отдих на открито с ваучери и екипировка под наем, което им позволява да се потопят в уникалните пейзажи на щата. Програмата също така осигурява безплатен достъп до пространства за съвместна работа, което улеснява динамичната работна среда.

Програмата изисква от участниците да се преместят там в рамките на шест месеца след приемането им, като насърчава бързи действия за приемане на новото преживяване.

Аляска

Стимул: До $3,284 годишно плащане от приходите от минерали

Изисквания за допустимост: Гражданство на САЩ или постоянно пребиваване в САЩ, пребиваване на пълен работен ден в Аляска през цялата календарна година

Визова разпоредба: Няма

Аляска се е превърнала в привлекателна дестинация за мнозина. Това е благодарение на уникалната си програма, известна като Дивидент от Постоянния фонд (Permanent Fund Dividend – PFD). Тя възнаграждава постоянно пребиваващите с част от приходите от минерали на щата, като осигурява годишно плащане на отговарящите на условията алясканци. През 2022 г. плащането по PFD е допълнено с такова за енергийни облекчения, в резултат на което общата сума възлиза на 3 284 долара.

Фото кредит: Wikimedia

За да се възползват от PFD, отговарящите на условията жители на Аляска трябва да установят и поддържат местожителство в щата през цялата календарна година. Разпределянето на плащанията започва през септември, като при одобрение се награждават тези, които са изпълнили изискванията за пребиваване там. За да се запази правото на получаване на помощи обаче, е важно да се спазват определени насоки. Разрешени са допустими отсъствия до 180 дни, но всяко отсъствие над този период може да повлияе на правото за получаване на PFD.

Законът там изисква подаване на заявление, американско гражданство или постоянно пребиваване в САЩ и пребиваване в щата, за да се получи PFD. Освен това лицата, които заявяват пребиваване в друг щат или притежават определени присъди, или са в затвора, не могат да се възползват от програмата.

Тулса, Оклахома

Стимул: 10 000 долара парична награда

Изисквания за допустимост: Кандидатите трябва да са на възраст поне 18 години, да имат право да работят в САЩ и да работят на пълен работен ден от разстояние или да са самостоятелно заети извън Оклахома

Визова разпоредба: Няма

Тулса, разположена на брега на река Арканзас и известна с архитектурата си в стил ар деко, се превърна в мечтана дестинация за работещите от разстояние, благодарение на иновативната програма „Tulsa Remote Program“.

Фото кредит: Wikimedia

Програмата предлага на работещите парично възнаграждение от 10 000 долара. Това я прави примамлива перспектива за тези, които търсят промяна на обстановката и нови преживявания. Стимулът се разпределя по следния начин: участниците получават авансово плащане от 2500 долара, което помага за облекчаване на някои от финансовите тежести, свързани с преместването. Освен това през първата година в града те получават допълнителни 500 долара на месец, последвани от бонус в размер на 1500 долара след приключване на първата година.

Като част от пакета на работещите от разстояние се предоставя и 36-месечно членство в местно коуъркинг пространство. Целта е това да насърчи възможностите за работа в мрежа и професионално израстване.

За да се възползват от тази възможност, кандидатите трябва да са навършили 18 години и да имат право да работят в САЩ. Необходимо е да си осигурят дистанционна работа на пълно работно време или да бъдат самостоятелно заети извън Оклахома. Програмата приветства и завършилите колеж, като отваря врати за млади професионалисти, които търсят ново начало в една динамична общност.

Топека, Канзас

Стимул: До 15 000 долара в брой за преместване в окръг Шоуни

Изисквания за допустимост: Работещите на място трябва да имат участващи работодатели и право да работят в САЩ. Работещите от разстояние могат да кандидатстват след три месеца от преместването си и трябва да отговарят на други изисквания

Визова разпоредба: Няма

Обмислете възможността да се преместите в оживената столица, където ви очакват примамливи парични стимули. В зависимост от работния ви статус може да получите до 15 000 долара по програмата „Choose Topeka“. За работещите на място, ако работодателят ви участва и се преместите в окръг Шоуни в рамките на една година, можете да получите 10 000 долара за наем или 15 000 долара за покупка на жилище през първата година. Работещите от разстояние при работодатели извън окръга могат да получат до 5000 долара за наем или 10 000 долара за покупка на жилище през първата година след преместването си.

Фото кредит: Wikimedia

За да се класират, работниците на място трябва техните работодатели да участват в програмата и те трябва да имат право да работят в САЩ. Що се отнася до дистанционните работници, те могат да кандидатстват след три месеца от преместването си и трябва да отговарят на други изисквания.

Програмата, започнала през 2020 г. и все още активна, има за цел да увеличи броя на населението на града и да запълни позиции в ключови сектори като финансовите услуги, издателската дейност, образованието и държавното управление. Ако търсите ново начало със страхотни стимули, окръг Шони може да е идеалната ви дестинация.

Нова Зеландия

Стимул: Финансиране в размер до 36 000 долара

Изисквания за допустимост: Предприемачи с предприятия, насочени към социални, екологични и икономически резултати.

Виза: 3-годишна виза

Признавайки силата на предприемаческите начинания за създаване на положително глобално въздействие, правителството на Нова Зеландия въведе вълнуваща инициатива, известна като Новозеландска виза за глобално въздействие (GIVs).

Фото кредит: Wikimedia

В основата на тази програма е ангажиментът да се подкрепят предприятия и модели, които надхвърлят обикновената рентабилност. Тя се стреми да насърчава предприятия, които имат потенциал да генерират положителни социални, екологични и икономически резултати. Те трябва да са от полза не само за Нова Зеландия, но и за целия свят.

Една от основните характеристики на програмата „GIVs“ е предоставянето на финансиране в размер до 36 000 долара. Тази финансова подкрепа действа като катализатор за предприемачите, като им дава възможност да

превърнат идеите си в жизнеспособни предприятия

Освен това финансирането може да бъде използвано за покриване на основни разходи за стартиране, разходи за научноизследователска и развойна дейност и първоначални оперативни нужди.

Освен финансова помощ, новозеландската виза за глобално въздействие предлага на успешните кандидати 3-годишна виза за живот и работа в страната. През тези три години на участниците се предоставя и подкрепяща екосистема. Те получават достъп до менторство, възможности за работа в мрежа и общност от съмишленици, които си сътрудничат.

След три години принос към предприемаческия пейзаж на страната и демонстриране на положителното глобално въздействие на техните начинания, участниците имат възможност да преминат към постоянно пребиваване. Това не само осигурява стабилност и сигурност, но и насърчава непрекъснатите инвестиции в икономиката и обществото на Нова Зеландия.

Ирландия

Стимул: Финансиране в размер до 50 000 евро

Изисквания за допустимост: Предприемачи с цялостен бизнес план

Визови условия: 2-годишна виза

Разбирайки значението на насърчаването на стартиращите предприятия и стимулирането на икономическото развитие, ирландското правителство стартира програма за стартиращи предприемачи.

Фото кредит: Wikimedia

Една от отличителните черти на програмата е предоставянето на финансиране в размер до 50 000 евро за предприемачи. В допълнение към финансовата помощ успешните кандидати по програмата получават разрешение за пребиваване и работа в Ирландия за период от две години. На гражданите, за които се изисква виза, се предоставя многократна виза за същия срок, което позволява безпроблемно пътуване до и от Ирландия през целия период на разрешението.

Освен това ирландската програма за стартиращи предприемачи предлага дългосрочни перспективи за участниците. След пет години пребиваване там предприемачите, които успешно са допринесли за развитието на предприемачеството в страната, получават право на статут на дългосрочно пребиваване.

Примамлив аспект на тази програма е нейната всеобхватност. Тя приветства предприемачи от цял свят, независимо от тяхната националност. Въпреки че не е необходимо кандидатите да са ирландци, от тях се изисква да регистрират компанията си в Ирландия, което гарантира, че икономическите ползи от програмата се запазват в страната.

Кандела, Италия

Стимул: От 800 евро до над 2000 евро в зависимост от размера на семейството

Изисквания за допустимост: Получателите трябва да си осигурят работа в Кандела с минимална годишна заплата от 7500 евро и да установят пълноправно пребиваване чрез наемане или закупуване на къща

Предоставяне на виза: Не

Някога оживен и проспериращ град, сега Кандела е изправен пред заплахата да се превърне само в спомен от предишното си съществуване. Упадъкът на Кандела започва през 60-те години на миналия век. Въпреки краткия подем през 90-те години на миналия век, когато градът се гордее с

над 8000 жители, населението му е намаляло до по-малко от 2700 души

В стремежа си да обърне тази тенденция Никола Гата, кметът на Кандела, инициира програма. Тя предлага финансови стимули за привличане на нови жители. Свободните могат да получат начална сума от 800 евро, а двойките – 1200 евро. Семейства с трима членове могат да се възползват от суми в размер от 1500 до 1800 евро, а по-големите семейства, състоящи се от четирима до петима членове, могат да получат над 2000 евро.

Фото кредит: Wikimedia

За тези, които приемат предложението, обаче има изискване. Получателите трябва да си осигурят работа в Кандела с минимална годишна заплата от 7500 евро. От жителите се изисква също така да установят пълното си пребиваване в града, като наемат или евентуално закупят къща. Освен това жителите могат да се възползват от данъчни облекчения за общинските сметки, както и от помощи за отглеждане на деца. Имайте предвид само, че гражданите, за които се изисква виза, все пак трябва да преминат през процеса на кандидатстване за виза.

Животът там предлага истинско автентично италианско преживяване. Близостта до Неапол, с неговата богата история и жизнена култура, позволява на жителите да се потопят в красотата и жизнеността на региона. Нещо повече, разположението само на час път от крайбрежието осигурява лесен достъп до зашеметяващи плажове и радостите на крайбрежния живот. За тези, които ценят изкушенията на италианската кухня, Кандела обещава кулинарен рай.

Албинен, Швейцария

Стимул: до 25 000 швейцарски франка за възрастни и до 10 000 франка за всяко дете

Изисквания за допустимост: Трябва да сте швейцарски гражданин или да притежавате разрешение за постоянно пребиваване

Ангажимент за закупуване на къща в Албинен и превръщането ѝ в основно жилище за минимум 10 години. Изискване за възраст под 45 години.

Предвидена е виза: Няма

Сгушено в очарователния швейцарски кантон Вале, идиличното селце Албинен е изправено пред неотложен проблем. Той се крие в намаляването на населението му, което вече наброява по-малко от 250 жители. В отговор на това швейцарското правителство е предприело активни мерки за борба с тази тенденция. Те са въвели програма за преместване, която предлага примамливи финансови стимули за бъдещите жители.

Фото кредит: Wikimedia

Избирайки да се преместят там, семействата могат да се възползват от значителни финансови помощи. Всеки възрастен може да получи до 25 000 швейцарски франка, а всяко дете има право на до 10 000 франка. Тези стимули имат за цел да облекчат някои от финансовите тежести, свързани с преместването и установяването на нов живот в това живописно селце.

Въпреки това има определени критерии, които трябва да бъдат изпълнени, за да се участва в програмата. Основното изискване на програмата е да се ангажирате да закупите къща там и да я превърнете в свое основно жилище за минимум 10 години. Освен това, за да се класирате за програмата, трябва да сте

швейцарски гражданин или да притежавате разрешение за постоянно пребиваване

Това означава, че трябва да сте пребивавали в Швейцария в продължение на 12 години или 5 години с разрешително тип В. Или да сключите брак с швейцарски гражданин и да подадете молба за гражданство преди изтичането на 10-годишния период. Освен това бъдещите жители трябва да са на възраст под 45 години. Това гарантира, че програмата привлича лица и семейства, които могат да допринесат за растежа и жизнеността на селото за години напред.

Понга, Испания

Стимул: 3 000 евро за преместване и допълнителни 3 000 евро за всяко дете, родено или доведено в селото

Изисквания за допустимост: Трябва да се ангажирате да живеете в Понга в продължение на минимум пет години

Осигуряване на виза: Не

Закътано в зашеметяващия регион Астурия, едно малко селце привлича търсещите ново начало. Понга, със своето древно наследство, дълбоко вкоренени традиции и спиращ дъха климат, предоставя уникална възможност да получите заплащане за това, че сте го превърнали в свой нов дом.

Фото кредит: Wikimedia

Въпреки че красотата и очарованието на Понга са неоспорими, в момента там живеят едва няколко души – по-малко от 800 души. Само малка част от тях са на възраст под 18 години. В опит да се съживи селото и да се вдъхне нов живот на общността му, е направено забележително предложение. Младите двойки могат да получат 3000 евро за преместване там, като за всяко родено или доведено в селото дете ще получат още 3000 евро. То обаче е свързано с важно условие. Семействата трябва да поемат ангажимент да се обвържат юридически с живот в Понга за период от минимум пет години. Важно е да се отбележи, че визата за дългосрочно пребиваване (виза D) е задължително условие за получаване на разрешение за пребиваване в Испания.

Чили

Стимул: До 30 000 долара безвъзмездно финансиране

Изисквания за допустимост: Предприемачи с цялостен бизнес план

Визови разпоредби: Едногодишна виза

Сантяго, оживената столица на Чили, олицетворява оживен метрополис с динамична предприемаческа екосистема. Предприемачите, които искат да установят бизнеса си там, могат да се възползват от изключителна програма, известна като „Startup Chile“. Създадена с цел осигуряване на финансиране и подкрепа, тази инициатива е получила значително признание за своите щедри стимули и приобщаващ подход. С безвъзмездно финансиране в размер на до 20 млн. долара CLP (около 30 000 долара) и едногодишна виза, предприемачите могат да започнат своето пътешествие с увереност и амбиция.

Фото кредит: Wikimedia

Една от забележителните характеристики на „Startup Chile“ е ангажиментът му за насърчаване на равенството между половете. Признавайки важността на овластяването на жените в предприемачеството, програмата гарантира, че 50% от всички одобрени кандидатури са предназначени за организации, ръководени от жени.

Сантяго предлага идеална среда за създаване и развитие на бизнес. Градът се отличава с ниски данъци и разходи, което осигурява на предприемачите конкурентно предимство и по-голяма финансова гъвкавост. Този благоприятен икономически пейзаж, съчетан с богата култура и подкрепящо правителство, позиционира Сантяго като основна дестинация за амбициозни хора. Със своя опит в успешното финансиране на над хиляда предприятия правителството на Чили демонстрира ангажимента си да поддържа процъфтяваща предприемаческа екосистема.

Напред към нови хоризонти

Ако обмисляте преместване или работите дистанционно, има много места, които ще ви платят, за да се преместите там, с примамливи стимули. Важно е обаче да се отбележи, че много от тези програми са свързани с изискването за установяване на дългосрочно пребиваване. Ето защо става изключително важно да обмислите внимателно фактори като разходите за живот, наличните социални дейности и личните си предпочитания, преди да решите дали даден град или щат е идеалната дестинация за вас.

Актуално

Избрано за вас