10 забележителни места, които задължително да посетите в Мадара и околностите

10 забележителни места, които задължително да посетите в Мадара и околностите

Сподели

В сърцето на България лежи едно от най-вълнуващите места за туристи и историци – Мадара. Тази историческа област, пропита със загадъчна красота и богата култура, представлява един от най-важните символи на българското национално наследство. Нейната история и изумителните забележителности, които обгръщат този регион, не само приковават погледа, но и разкриват богатството на древния свят и неговото влияние върху съвременната култура.

Мадарския конник е разположен е до село Мадара, на около 20 км. от град Шумен. Този забележителен паметник се състои от три фигури – конник, куче и лъв. Централната фигура – конникът, е представена в реален размер и е разположена най-високо. Той е облечен в дреха до колене, стои върху седло с високо облегало и десният (видимият) му крак е пъхнат в стреме. Под предните крака на коня е разположен легнал лъв, а зад коня е изобразено тичащо куче, устремено към лъва.

Мадарският конник е икона от българската история и култура. Тази статуя, представяща конник на кон, се свързва с мистериозни легенди и исторически аспекти на България. Той е символ на сила, устойчивост и кураж, чиито корени са заровени дълбоко в историята на нацията.

Но онова, което прави откритието още по-забележително, е фактът, че съществува подобна статуя в Афганистан, която е изключително сходна по форма и структура. Научният екип открива, че този „двойник“ на Мадарския конник в Афганистан също е свързан с богатата история и легендите на местното население.

Най-изненадващото откритие се отнася до името на фигурата. Вместо да се идентифицира като „Мадарски конник“, в Афганистан той е известен като „Мадара“. Това открива вълнуваща подробност, която

допълнително вдъхновява учените

да търсят повече връзки между тези две култури и легендите, свързани с тях.

Има още един аспект, който предизвиква интерес – в Афганистан се срещат имена на местности като „Шумен“ и „Варна“, което отваря възможност за връзки и взаимно влияние между двете култури през вековете. Учените също са отбелязали легенди за героя Ходжа Болгар, което отново подсилва хипотезата за исторически и културни връзки между България и Афганистан.

Националният историко-археологически резерват „Мадара”

Той включва няколко значими обекти:

  • Мадарският конник (Конният релеф на Мадара): Едно от най-известните и значими скални изображения в България. Това е релеф от камък, изобразяващ рицар на кон, който пресича небесен лък със стрела. Изваян е в скалата и е отличен пример за тракийско изкуство от VII-VIII век.
  • Екопътеката около Мадарския конник: Това е пътека или маршрут, който ви позволява да разгледате и изследвате природата и околните забележителности в резервата, включително различни пейзажи, растения и животински видове.

  • Мадарската крепост: Древно укрепление, което датира от римско време и се намира на върха на хълма в близост до село Мадара. Крепостта е имала важно стратегическо значение в миналото.

  • Даул таш: Археологически обект, представляващ голям каменен паметник, изваян от тракийци. Даул Таш е големият камък от каменно езическо светилище, свързвано с бог Тангра. Намира се в подножието на мадарските скали, в края на екопътеката, спомената по-горе.

  • Пещерата на трите нимфи – Светилище Голямата пещера – Мадара: Пещера, свързана с легенди и митове, която има красиви природни образувания и е важна както от гледна точка на природните характеристики, така и от гледна точка на културното наследство. Има митове и легенди , че в пещерата на нимфите тече вода, която помага на жените да се сдобият с дете. А най-интересното че пещерата е открита, но за сметка на това има уникално акустични свойства.

  • Параклисът: Религиозен обект, който обикновено служи за молитви или религиозни обреди и е част от културното наследство на региона.

Този резерват е значим не само за България, но и за света поради своята историческа и културна важност. Посещението на Мадара предлага възможност за запознаване с богатата история и природни красоти на България.

Освен богатото наследство на с. Мадара, неговото историческо богатство се допълва от множество други невероятни забележителности в близост. Това създава възможност за изживяване на един невероятен уикенд, изцяло посветен на историята на България. На няколко километра можете да рагледате:

Велики Преслав

Плиска

Паметник 1300 години България, Шумен

Шуменска крепост

Ханкрумовски скален манастир

Двор на Буквите

За  финал Вила“Сейнт Мишел“, с. Мадара

Във въртящите се вихри на историята се плете тайнствен комплекс, обвит в легенди и вълшебство – Мадара и неговата съюзница, Вила „Сейнт Мишел“. Те са неделими, като отразяват неразделността между миналото и настоящето, като носители на Божествената сила.

Вила „Сейнт Мишел“ разкрива своята магия в

прекрасно оформената градина,

където се издигат два параклиса – „Покров на ПреСвета Богородица“ и „Свети Архангел Михаил“.

Прекрачвайки вратата на този свят, времето изглежда спира. Голямата библиотека показва пътя към мъдростта, разкривайки тайните на свръхчовешките сили, осветлявайки Пътя на светлината и упътвайки за пречистването на човешката душа.

Комплексът Вила „Сейнт Мишел“ предлага пет стаи за настанявания с уютен и индивидуален стил. Там гостите имат възможност да се насладят на традиционни ястия и лично отношение, изживявайки топлата гостоприемност в модерна и изчистена обстановка.

Храната се приготвя с изключително внимание и усет, като са заложени изкушаващи авторски кулинарни изкушения.

Освен това, комплексът предлага възможност за „докосване“ до енотеката му с изискано подбрани български вина от винарска изба „Царев брод“, предлагайки разходка на гостите през последните години на 20-ти век до настоящето.

С топлота и грижа, целият опит в комплекса е насочен към усещането за уют и наслада. С безплатен паркинг и грижа за всеки детайл, Мадара и Вила „Сейнт Мишел“ предлагат неповторима връзка между миналото и настоящето, между вечното и сегашното, за всяко поколение.

Завършете своята обиколка във Вила „Сейнт Мишел“ . Можете да направите резервация от тук.

Актуално

Избрано за вас