7 обновени музея, които си струва да посетите

Фотокредит: Sydney Modern Project

7 обновени музея, които си струва да посетите

Фотокредит: Sydney Modern Project
Сподели

Туристическата обиколка в мегаполисите по света неизбежно включва посещение на музея. Исторически, природонаучни, или за съвременно изкуство, те често предлагат най-рафинираната форма за семейно забавление, свързана с култура.

Ако сте се изтощили от обичайните музеи, които са с легендарен статус и за които билет онлайн няма седмици напред, проследете седемте най-добри нови културни пространства в света, извадени от класацията на Traveler.

Фотокредит: Sydney Modern Project
Sydney Modern Project

Сто и петдесет години след като отвори вратите си, Художествената галерия на Нов Южен Уелс претърпя основно преустройство и разширение. Най-забележителното допълнение към институцията, фокусирана върху европейските произведения на изкуството, е Sydney Modern Project. Той почти удвои площта на музея. Проектирана от японската архитектурна фирма SANAA, самостоятелната сграда включва галерия Yiribana, пространство, посветено на изкуството на аборигените и островитяните от протока Торес. 

Фотокредит: Doha Museum of Islamic Art
Музей на ислямското изкуство в Доха

Когато Музеят на ислямското изкуство, проектиран от И. М. Пей, беше открит за първи път през 2008 г., само месеци преди 92-ия рожден ден на Пей, това беше първият голям проект в Катар, който разтърси сърцата на любителите на архитектурата. Сега, след обширен проект за подобрение, неговите драматични вътрешни пространства изглеждат по-добре от всякога. Обхващайки

1400 години история,

галериите на музея са преосмислени и преинсталирани. Те въвеждат нови пътеки за посетители и подходящи за деца ресурси, както и повече от 1000 новосъхранени или придобити обекта, показани за първи път. Има и нова галерия, изследваща историята на създаването на сградата, която описва пътуванията на Пей през ислямския свят, преди той най-накрая да се спре на фонтана в джамията Ибн Тулун в Кайро като негово вдъхновение за музея. 

Фотокредит: DesignMuseum Denmark
Музей на дизайна – Копенхаген

Изграждането на музей от нулата е херкулесово начинание, но обновяването на музей-наследство също не е лесен подвиг. Миналото лято Музей на дизайна в Дания отвори отново вратите си след двугодишно обновяване. То е най-изчерпателното, откакто представи своите пространства, проектирани от Ивар Бентсен и Кааре Клинт, на обществеността през 1926 г. Това преосмисляне, ръководено от местната фирма OEO Studio, изпълва историческа сграда със съвременни идеи, но оставя място за наследството на Клинт и Бентсен, от

ретро лампите, които очертават стаите, до малките дизайнерски детайли,

които се виждат във всеки ъгъл, дори в съблекалните. Съпоставянето на традиционното майсторство и съвременните грижи е очевидно и в експозициите на музея. Историческите колекции (японски статуи, кутии за табакери и много столове) се намират редом с изложби, които се занимават със съвременни глобални предизвикателства като изменението на климата. И накрая, никое посещение не е пълно без разходка из дворната градина на музея. С неговите липи и скулптури, както и посещение на магазина за подаръци, пълен с книги и керамика, които ще искате за вашия дом.

Фотокредит: Darren Cox/Museum of Broadway
Музей на Бродуей – Ню Йорк

Музеят на Бродуей, точно до Таймс Скуеър, включва оригинални костюми от хитови продукции като „Цар Лъв“. Посетителите могат да си направят огледални селфита в покритата с розови пера гримьорна на Ziegeld Follies. Също и да позират в кабаре столовете сякаш са на път да дадат най-доброто от себе си на Mein Herr.

Но истинската атракция е изживяването зад кулисите

Позволява ви да се скитате от вратата на сцената, покрай реквизити и чували с пясък, докато не се приземите на централната сцена. 

Фотокредит: Norway’s Nasjonalmuseet
Национален музей на Норвегия – Осло

Националната галерия на Норвегия, която се помещаваше в същата сграда в Осло от 1882 г., беше затворена в началото на 2019 г. Това на практика затвори вратата за достъпа на публиката до една от най-разпознаваемите картини в света на най-известния местен художник. За щастие,

от юни 2022 г. феновете на Едвард Мунк могат отново да видят това, което се смята за първата версия на „Викът“,

което сега се помещава в елегантно ново пространство. Националният музей на Норвегия обединява под един покрив колекциите на бившата Национална галерия, Музея за съвременно изкуство и Норвежкия музей за декоративни изкуства и дизайн. Разполага с около 140 000 квадратни фута изложбено пространство. Това е най-големият музей в скандинавските страни. Колекцията на музея набляга на норвежкото изкуство през вековете – разбира се Мунк, както и традиционни и модерни произведения на местни художници. 

Фотокредит: AP
Горски парк Benjakitti – Банкок

През последните няколко десетилетия бетонът и стоманата замениха голяма част от останките от зеленината около бързо развиващата се столица на Тайланд. Но с откриването на новия горски парк Benjakitti това най-накрая се променя. Заема територията на бивша тютюнева фабрика в централния квартал Khlong Toei в Банкок. Паркът се разгръща като гора от тропически дървета, осеяни с лотоси езера и населени с бели чапли влажни зони, обхващащи повече от 100 акра. Всички свързани с издигнати пешеходни алеи и змиести пътеки на нивото на земята. С повече паркове в процес на работа като част от инициативата „Зелен Банкок 2030“, природата най-накрая възстановява пространството в този известен като незелен град.

Актуално

Избрано за вас