Кино в стил арт деко ще бъде реновирано в Лондон

Фотокредит: IF Architecture

Кино в стил арт деко ще бъде реновирано в Лондон

Фотокредит: IF Architecture
Сподели

Фасадата на емблематичното кино Dominion в Северен Лондон ще бъде върната към предишната си слава, след като съветът одобри планове за реставрация, споделят от TimeOut.

Киното  отваря врати близо до Хароу на хълма през 1936 г. През 1962 г. сградата е преименувана на ABC и собствениците покриват оригиналния екстериор в стил арт деко със

стоманена ламарина под извинението, че е твърде скъпо за поддръжка

По-късно името на киното се сменя на Safari и става популярно с прожекциите си на боливудски филми. Добрата новина е, че фасадата му бавно се възстановява до предишния си блясък и ще получи чисто нов киносалон.

Съветът на Хароу одобри планове за 78 апартамента в блок с височина до 11 етажа заедно с ново артхаус кино още през 2020 г. Разработчиците също се съгласиха да възстановят старата фасада на сградата, покрита с метална облицовка.

Фотокредит: IF Architecture

С началото на ремонтната дейност и премахването на стоманата, се установи, че предишното лице на обичаното от хиляди лондончани кино е в шокиращо състояние. Много активисти, които пламенно защитават старите сгради,

се страхуваха, че след ремонта, грандиозната стара фасада на Dominion може да бъде загубена

Асоциацията на кинотеатрите, която се стреми да насърчава и защитава културни сгради в Обединеното кралство, заяви, че ако сградата не бъде ремонтирана правилно, може „лесно да се срине“.

Въпреки че остава да се свърши много работа, външната част на сградата в момента е затворена в скеле. Плановете разкриват, че структурата ще бъде възстановена с нейния

блясък от 30-те години на миналия век,

включително прозорци, обхващащи предната част, и високи колони.

Датата на повторното откриване на киното все още не е потвърдена, но когато отвори отново, екипът обещава в залата да се прожектират мейнстрийм, независими и арт филми.

 

Актуално

Избрано за вас