Хотелът като арт средище – напред към Балеарските острови

Фотокредит: LA RESIDENCIA

Хотелът като арт средище – напред към Балеарските острови

Фотокредит: LA RESIDENCIA
Сподели

Някога дом на забележителните артисти на Испания, от Хоан Миро до Микел Барсело и Тони Катани, Балеарските острови освен плажове предлагат и изкуство. Те са представени от художници като Сантяго Русиньол, Бруно Зупам и Нилс Бурвикс,

всички от които са уловили легендарната балеарска светлина върху своите платна

Островите са изпълнени с галерии. Ако комбинацията от вино, слънце, морски бриз и живопис е перфектната ви формула за релакс, значи този текст е за вас.

Предлагаме ви кратка селекция на  най-добрите хотели на Балеарските острови.

Фотокредит: IBEROSTAR GRAND PORTALS NOUS
Iberostar Grand Portals Nous, Майорка

Един от изненадващо малкото луксозни хотели в Майорка, разположен точно на плажаIberostar Grand Portals Nous,  също се удвоява като градска и съвременна художествена галерия.

Собственикът на хотела, арт ценител от старата школа, мечтаел да създаде пространство, където

изкуството и дизайнът да се съчетаят на фона на морето

Освен специалната галерия 2B Art Gallery, самият хотел също е произведение на изкуството. В стая 604 Бен Айне, един от най-успешните улични артисти в света, създава стаята на любовта. Ник Уокър, пионер в екипажа на Бристол и създател на Vándalo, ви очаква в 504, докато бял кон от Хавиер Гарло пази стая 515.

На фасадата се разхождат маймуни от The Dotmaster, el Vándalo гребе в море от червено, а Magic Ben Eine лети над главите на гостите. Цветните риби на Ел Пез се смеят след нас, а момчетата от лондонската полиция се крият в коридорите.

Управляван от испанските пионери в отговорния туризъм Iberostar, този хотел, проектиран от Марсел Вандерс, също така разполага с тематични апартаменти за

любители на звездите, хардкор геймъри или заклети романтици,

докато всеки аспект на интериора е вдъхновен от цветовете и светлината на крайбрежната околност. 

 

Фотокредит: CAN ALBERTI
Can Alberti, Менорка

Разположен в историческия център на столицата Маон на Менорка, Can Alberti е бивш дворец на благородник, датиращ от 1740 г., който е старателно реставриран и превърнат в прекрасен бутиков хотел с 14 стаи.

Някогашният дом на Висенте Алберти Видал, местен аристократ, е тихо, уединено градско убежище, където

историята, изкуството и културата продължават да играят водеща роля

Като знак на почит към наследството на семейство Алберти, настоящите собственици Карол и Оливие Пеко създават пространство, което дава видимост на изкуството и културата във всичките им форми. През последните две години серия от

испански и френски галерии провеждат изложби в хотела

Сред произведенията могат да се видят имената на известни и изгряващи художници като Франсоа Канте-Пакос, Од Ерледан, Мирей Рубер  и много други.

Миналия октомври хотелът организира благотворителен концерт в Teatro Principal в Mahón. Приходите отидоха за Caritas Menorca, благотворителна организация, която се стреми да сложи

край на бедността и да насърчи социалната справедливост
Фотокредит: LA RESIDENCIA
La Residencia, Дея

Малко са хотелите, които могат да се конкурират с превъзходния La Residencia с неговата идилична обстановка в средновековното село Дея. Приказният хотел се намира между скалистата планинска верига Трамунтана и аквамаринното Балеарско море. Но комплекса не е просто пищно убежище в провинцията с разпръснати градини, прохладни тераси и плюшени стаи, това е и убежище за артисти.

Тази година, като част от връзката с общността на съвременното изкуство и артистичното партньорство на MITICO с Galleria Continua, La Residencia се готви да разкрие скулптура, създадена от

победителя на Венецианското биенале през 2022 г.,

която ще се намира в градините му. Хотелът също така току-що обяви победителите в своята дългогодишна програма „Артисти в Residencia“ за 2023 г.

 

Актуално

Избрано за вас