Музей на фотографията отвори врати във Венеция

Фотокредит: Shutterstock

Музей на фотографията отвори врати във Венеция

Фотокредит: Shutterstock
Сподели

Венеция, градът на водата в Италия, може да се похвали с ново допълнение към своята арт сцена. Новият музей се казва Le Stanze della Fotografia и ще трябва да се повозите на вапорето, обществения воден автобус на Венеция, за да го видите.

Новият храм на фотографията отвори врати на 29 март в

историческа сграда на остров Сан Джорджо Маджоре,

точно срещу площад Сан Марко. За да стигнете до Le Stanze, ще трябва да се насочите към спирка „B“ на вапоретото San Zaccaria, откъдето тръгват редовно лодки за остров Giudecca, и да вземете червената линия 2 през водата.

Музеят се простира на два етажа в бивш митнически склад, превърнат в интернат през 50-те години. Направена е основна реставрация, която да отвори пространството, разкривайки високи сводести тавани, а два големи прозореца дават на посетителите спираща дъха гледка към лагуната. Благодарение на архитекти и сценографи от известния театър Teatro Fenice във Венеция, галерията използва

движещи се декорации, за да адаптира пространството

към различни изложбени оформления, пише TimeOut.

Фотокредит: Le Stanze della Fotografia

Le Stanze della Fotografia е съвместен проект на Fondazione Giorgio Cini (която има една от най-обширните колекции от фотография в Европа) и Marsilio Arte, които преди това са представяли фотографи като Себастиао Салгадо и Давид Лашапел в La Casa dei Tre Oci на южния остров на Венеция от Джудека.

Встъпителната изложба в новото пространство е

ретроспекция на италианския фотограф Уго Мулас,

започвайки с експерименталната му работа в края на кариерата му, след което превежда посетителите през обширния му каталог, от неговите портрети на големи художници на ХХ век и журналистическа работа, отразяваща Биеналето във Венеция до модни снимки за Vogue.

Голяма изложба, представяща работата на фотографа

Паоло Пелегрин ще последва през есента.

Фотожурналистиката му отразява конфликти и опустошенията от изменението на климата. А пролетта на 2024 г. ще донесе ретроспекция на Хелмут Нютън, с която ще бъдат отбелязани 100 години от раждането на модния фотограф.

https://www.instagram.com/p/CsYlus-O_GD/

Освен фотографския музей, остров Сан Джорджо Маджоре има още много какво да покаже. Впечатляващ е комплексът на фондация Giorgio Cini с неговите великолепни фрески и параклиси. Изгубете се в лабиринта на Борхес (на името на аржентинския писател). Или пък се разходете из

десет Ватикански параклиса построени от известни архитекти от цял ​​свят.

Не забравяйте да надникнете в базиликата Сан Джорджо, която датира от XVI век. И последен съвет: вместо да се редите на опашка за камбанарията на Сан Марко, полюбувайте се на гледките от кулата на базиликата Сан Джорджо. Ще бъдете възнаградени с ослепителни гледки към площад Сан Марко и Двореца на дожите. При залез слънце гледките са зрелищни!

„Уго Мулас: Фотографската операция“ беше открита в Le Stanze della Fotografia на 29 март и продължава до 6 август. Музеят е отворен всеки ден с изключение на сряда. Входният билети струва 14 евро. Научете повече и купете билети тук.

Актуално

Избрано за вас