„Биография на моите филми – II“ от проф. Дюлгеров в Бургас

снимка: Georgi Angelov: Photography

„Биография на моите филми – II“ от проф. Дюлгеров в Бургас

снимка: Georgi Angelov: Photography
Сподели

Режисьорът и преподавател проф. Георги Дюлгеров ще представи втората част на книгата си „Биография на моите филми“ в Бургас.

Премиерата на книгата в морския град ще е на 4 април

Книгата, която се издава от издателството на Нов български университет, ще бъде представена от Панайот Денев.

Втората част обхваща периода от 1990 г. досега и в нея авторът разказва за възникването на идеите, заснемането и реализацията на повечето от филмите си, създадени през годините.

Проф. Дюлгеров споделя любопитни случки от работата си преди и по време на снимките на „Черната лястовица“, „Лейди Зи“, „Козелът“, „Буферна зона“ и запознава читателя с екипите на филмите си.

Подобно на първата част на книгата, във втората текстът също е допълнен с видеооткъси от филмите, които читателят може да гледа с помощта на QR кодове.

Книгата започва с цветни плакати на всички филми, описани в първата част, и завършва с подробна филмография с екипи и награди, както и показалец на имената, споменати в книгата.

снимка: Georgi Angelov: Photography
Предговорът е на проф. Петя Александрова:

„Филмите на Георги Дюлгеров ни откриват истини за самите нас чрез съдбите на други хора, за народопсихологията, за сломените души, за въздигането и пораженията, за копнежите, мечтите, болката и пропилените чувства, за времето, социално и лично – и още много други неща. Дюлгеров започва писмената си епопея заради внуците, на които я посвещава. Но не е само това. Освен режисьор, той винаги е бил и учител, и сега отново ни поднася своеобразни „уроци по кино“… Предизвикателството на тази книга е да открием другите възможни лица на Дюлгеров – ученик, разказвач и историк. Знам, че тръгването към тази книга е заради любовта към незабравимите филми на Дюлгеров. Но след прочитането ѝ не филмите, а хората и историите с тях ще останат в съзнанието – една пъстра и богата картина на задкулисието на българското кино“.

фотокредит: Georgi Angelov: Photography

Актуално

Избрано за вас