Ирландия ще ви плати 80 хиляди евро, за да живеете там

Ирландия ще ви плати 80 хиляди евро, за да живеете там

Сподели

Правителството на Ирландия обяви схема, според която може да плаща над 80 000 евро на семейство, за да се премести на някой от отдалечените острови на страната. Стимулът е част от политиката „Нашите живи острови“, чрез която ирландското правителство се опитва да убеди повече хора да се преместят в офшорните части.

Схемата обхваща 23 острова, които не са свързани със сушата.

И така, откъде идват парите? Е, не е толкова лесно, като да се преместите с едно щракване на пръстите на остров и да получите тлъст чек. Предоставена под формата на безвъзмездна помощ, сумата е специално предназначени 

за възстановяването на празни и порутени имоти.

С други думи, има доста уловки, за да се възползвате максимално от финансирането на „Нашите живи острови“, пише TimeOut. Не само трябва да притежавате имот на един от островите, но той трябва да е построен преди 1993 г. и да е бил празен поне две години. Има и много специфични неща, за които могат да се използват парите, като изолация, ремонт и структурно подобрение.

Фотокредит: Unsplash

Схемата е продължение на политика, която вече съществува в континентална Ирландия, наречена Croí Conaithe. Размерите на средствата са по-големи в „Нашите живи острови“ просто лошата инфраструктура на островите предполага по-високи разходи. Въпреки това, ако за набелязания от вас имот поставите отметка във всички правилни квадратчета, можете да получите до 84 000 евро за обновяване.

„Нашите живи острови“ далеч надхвърля безвъзмездните средства за реновиращите домове. По-широката схема също има за цел да подобри инфраструктурата, както и да

осигури по-добро здравеопазване, образование и широколентово покритие през следващите три години.

Политиката влиза официално в сила на 1 юли и допустимостта варира в зависимост от местната власт.

Актуално

Избрано за вас