Силата на БГ паспорта: Имаме достъп до 176 страни по света

Силата на БГ паспорта: Имаме достъп до 176 страни по света

Сподели

Пролетта дойде, а с нея и нарастващото желание за пътешествия, време сред природата и колкото се може по-голяма отдалеченост от затворения офис. Точно навреме Henley Passport Index оповести класацията за могъществото на паспорта в различните страни по света.

Българският паспорт дава възможност за пътуване до 176 страни по света

В това число влизат държавите и територии, за които е необходима виза при пристигане (visa on arrival) или електронното разрешение за пътуване (eTA).

Например, ако решите да пътувате до страната на усмивките – Тайланд, ще е необходимо освен родния документ, да заплатите и виза при пристигане още на летището. Канада и Нова Зеландия изискват електронно разрешение за пътуване, което се попълва онлайн. Ситуацията при Щатите или Индия обаче не е такава. Тъй като тези държави изискват предварително издадена виза от консулските служби, рискувате да не бъдете качени на самолета, ако не притежавате такава.

Най-добрите плажове в Европа за 2023 г.

За Сингапур например – азиатската държава оглавява индекса за най-силни паспорти в света, притежателите на български паспорт могат свободно да пътуват. Другата най-силна страна е Япония, чийто паспорт дава достъп до 192 страни. След това са Южна Корея, Германия и Испания. Притежателите на такива паспорти могат да пътуват до 190 страни.

България заема 18-то място в класацията

Индексът включва 199 различни паспорта и 227 различни дестинации за пътуване.

Това е спад с една позиция спрямо 17-ото място от 2022 г., въпреки че миналата година българският паспорт е давал достъп до 173 места. На същата позицията са още три страни – Чили, Хърватия и Монако.

Албания – екотуризъм от висок клас

За сравнение, десет години по-рано – през 2013 година българският паспорт е бил на 21 място по сила и влияние в същата класация с достъп до 141 дестинации.

На последно място се нарежда афганистанският паспорт, с който може да се пътува свободно само в 27 държави.

Актуално

Избрано за вас